Jedinstveni registar udruga

Pranje novca će se spriječiti e-registrom

Foto: ilustracija
Pranje novca će se spriječiti e-registrom
02.10.2017.
u 16:00
Pogledaj originalni članak

Vlada FBiH je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o provedbi sporazuma o tehničkoj suradnji na uspostavi sustava razmjene podataka koji se upisuju u registre udruga i zaklada u BiH i uspostavi registra udruga i zaklada u FBiH u cilju ispunjavanja obveza BiH iz Akcijskog plana FATF - Neprofitni sektor i preporuka Odbora stručnjaka Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval), piše Večernji list BiH. Federalno ministarstvo pravosuđa je od kraja 2015. godine u suradnji s Ministarstvom pravosuđa BiH i međunarodnim partnerskim organizacijama započelo proces uspostave jedinstvenog registra udruga i zaklada u BiH.

Digitalna aplikacija

Razvoj digitalne aplikacije e-registar udruga i zaklada FBiH okončan je još u ožujku 2016. godine, ali do sada nije mogla biti službeno puštena u rad zbog stanja registara udruga i zaklada na županijskoj razini. Naime, kako u većini županija registri udruga i zaklada nisi bili vođeni u digitalnom formatu, preduvjet za službeno puštanje u rad e-registra udruga i zaklada FBiH i njegovo povezivanje s jedinstvenim registrom udruga i zaklada u BiH je bila digitalizacija svih županijskih registara. U razdoblju od rujna 2016. godine do srpnja 2017. godine izvršena je digitalizacija svih županijskih registara, pri čemu je ručno uneseno u bazu podataka e-registra udruga i zaklada FBiH više od 14.500 dosjea. Stavljanjem u funkciju elektroničke baze podataka bit će s jednog mjesta omogućen pregled i pretraga podataka vezanih uz udruge i zaklade, i to bez obzira na to koje nadležno tijelo ih je registriralo i po kojem zakonu su registrirane.

Učinkovitija kontrola

Pretrage će se moći raditi po različitim osnovama, bilo da je riječ o podacima na kojoj razini vlasti je određena udruga registrirana. Uporabom navedene aplikacije nadležna tijela vlasti imat će mogućnost vršenja učinkovitije kontrole nad djelovanjem i radom udruga, zaklada i drugih neprofitnih organizacija u BiH, posebice kada je riječ o nadzoru nad dodjelom i uporabom proračunskih i donatorskih financijskih sredstava i postupanja neprofitnih organizacija u skladu s odredbama Zakona o sprečavanju pranja novca i financiranju terorističkih aktivnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.