LIVNO

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto na svečanosti Dana Grada Livna

28.09.2024.
u 14:43
Pogledaj originalni članak

Cijelim nizom kulturnih, gospodarskih i sportskih zbivanja proslavljena je 1132. obljetnica prvog spominjanja Livna i livanjskog kraja u pisanom dokumentu. Riječ je o "Povelji" kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine. Taj datum se, kao simbol milenijske povijesti, obilježava kao Dan grada, a kontinuitet življenja na ovom prostoru može se pratiti do unatrag 4.000 godina. Dan je to kada se na svečanoj sjednici rezimira ono što je urađeno u prethodnoj godini i što bi trebalo uraditi kako bi Livno bilo grad boljeg življenja.
Rad GV u proteklom razdoblju bio je izazovan, a ova svečana sjednica posljednja je u sadašnjem sazivu, kazao je među ostalim, dopredsjednik GV Livna Ivan Periša te dodao: „Uloga GV i vijećnika je važna i velika u smislu lokalnog razvoja. U našem mandatu je na mnogim područjima javnog života ostvaren napredak i razvoj, donesene brojne odluke za dobrobit cijele zajednice bez obzira na različitost u političkim stavovima. Poštovane kolegice i kolege vijećnici, bez obzira na to tko će u iduće četiri godine obnašati važnu dužnost gradskog vijećnika, već danas vas pozivam na tolerantnost jednih prema drugima. Usavršavajmo svoja znanja i vještine, radimo na iznalaženju zajedničkih rješenja radi općih interesa. Jedino tako možemo ostvariti ciljeve i napraviti bitan iskorak u još snažnijem razvoju naćeg tisućljetnog Livna.“

Čestitavši svim Livnjacima Dan Grada predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je istaknula kako je Livno, zahvaljujući brojnim projektima, dobilo konture modernog grada, te je, obraćajući se gradonačelniku Darku Čomdriću, među ostalim, kazala: „Ja vam kao predsjedateljica VM BiH, a napose kao ponosna Livanjka, želim kazati da ćete imati svu potporu u budućnosti za sve projekte na dobrobit ovoga grada, kako političku, tako i institucionalnu.“ Kako sjednica, uz nastup gradske limene glazbe i mješoviti zbor Gimnazije Livno, ne bi bila samo riječ s govornice za ovu prigodu napravljen je i video uradak od 14 minuta u kojemu je zorno prikazano što se sve uradilo u proteklom razdoblju. Tako se moglo čuti kako se trenutačno gradi vodosprema u Ljubunčiću i da je pri kraju postavljanje cijevi za spajanje kućanstava na magistralni vodovod. Ukupna vrijednost izgradnje sekundarnog vodovoda u tom livanjskom selu je oko 1,33 milijuna maraka, te da je od Vlade Federacije BiH za ovaj projekt odobreno 800.000 KM. Grade se vodovodi Miši – Golinjevo i na Batinića brdu. Stvoreni su uvjeti za početak spajanja kućanstava na magistralni vod. Vrijednost radova je oko 1,23 milijuna KM, a uz vlastita sredstva Grad je za njegovu izgradnju osigurao sredstva i od Vlade Federacije BiH, te Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ. Naglašeno je kako će Gradu Livnu i u budućnosti infrastrukturni projekti biti primarni, a sudionici svečane sjednice mogli su vidjeti i što se sve uradilo na planu cestovne infrastrukture.

U ovoj godini povećana je i naknada za novorođenu djecu u Livnu. Za prvo dijete roditeljima se isplaćuje jednokratni iznos od 700 maraka, za drugo 900, za treće 1.100, a za četvrto i svako slijedeće novorođeno dijete jednokratna pomoć iznosi 1.400 KM. Istaknuto je i kako su stipendije livanjskim studentima povećane na mjesečni iznos od 150 maraka, a redovitim studentima za sufinanciranje troškova prijevoza osigurana je jednokratna pomoć u rasponu od 120 do 250 KM. Aktualni gradonačelnik Darko Čondrić istaknuo je kako Grad sam ne bi mogao iznjedriti i realizirati sve te projekte, te je zahvalio svima koji su doprinijeli da to bude tako, od svih razina bh. vlasti, RH i međunarodnih organizacija, te dodao: „Hvala svima na donacijama, imamo još puno toga još za raditi, imamo puno planova i vjerujem da će svi spomenuti, svatko sa svoje pozicije, još snažnije pridonositi našem Livnu. Vrijednost ovog kraja su naši gospodarstvenici, ljudi koji rade, koji su unatoč izazovnim vremenima ostali ovdje, opstali i pokrenuli svoje biznice. Vrijednost ovog grada je doista svaki čovjek, i u fokusu gradske uprave je svaki Livnjak.“

Nakon svečane sjednice brojne delegacije položile su vijence i zapalile svijeće na spomenik poginulima za slobodu livanjskog kraja, a potom je položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Dječjeg vrtića „Pčelice“, budući da je postojeći dotrajao i da mu je kapacitet nedostatan. Vrtić će se graditi u fazama, a vrijednost prve je oko 2,1 milijun KM. Za tu fazu Grad je dobio 200.000 eura od Vlade RH putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Vrijednost potpunog završetka radova na novoj zgradi vrtića procijenjena je na oko 4,5 milijuna KM. U gradu na Bistrici kroz 1132 godine živjelo se, odlazilo ali i vraćalo u mjesta nepreglednih prostranstava grada, sela i Livanjskog polja s tri rijeke i dva jezera, a zahvaljujući čvrstini i postojanosti dinarskog čovjeka tako će biti i u budućnosti.

.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.