Zavod za javno zdravstvo FBiH je donio preporuke za sprječavanje zaraze u trgovinama, uslužnim djelatnostima i malim obrtima nakon što je Federalni stožer donio odluku da od danas s radom počnu trgovine na veliko i malo, uslužne djelatnosti, male obrte i srodne djelatnosti.
Kako su naveli iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ), u navedenim poslovnim objektima je neophodno primjenjivati mjere sprečavanja širenja koronavirusa kao i u svim drugim aktivnostima, prenosi Klix.
Ove mjere ZZJZ je donio u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i one podrazumijevaju sljedeće:
1. Zaposlenicima pružiti informacije i edukaciju vezano za prevenciju širenja COVID -19 (materijali se mogu pronaći na stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH (www.zzjzfbih.ba);
2. Higijena ruku, respiratorna higijena, izbjegavati dodirivanje lica te provoditi standardne mjere higijene i zaštite zdravlja. Također važno je provoditi i mjere zaštite karakteristične za koronavirus, ali i za djelatnost koja se obavlja;
3. Redovito vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije zaposlenicima;
4. Inzistirati na provođenju pojačanih mjera higijene i sanitacije. Redovito čistiti prostorije sa standardnim deterdžentom a potom dezinficirati, najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Kontinuirano vršiti dezinfekciju horizontalnih površina, šteka, rukohvata i ograda. Osigurati dezinfekciju obuće na ulazu u objekt u vidu dezo-barijere;
5. Provjetravati prostorije tijekom radnog vremena mehaničkom ili prirodnom ventilacijom;
6. Inzistirati na čestom pranju ruku ili dezinfekciji, kako zaposlenika tako i kupaca;
7. Inzistirati da svi zaposlenici nose maske, a rukavice i zaštitu za oči u ovisnosti od usluge. Isto tako je potrebno inzistirati i da kupci nose maske;
8. Ako je moguće organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremensko razdoblje u kojem će se izvršiti čišćenje i dezinfekcija prostora;
9. Zaposlenike koji razviju simptome kao što su kašalj, povišena tjelesna temperatura, bol u grlu, uputiti da ne dolaze na posao nego se obrate svom liječniku;
10. Ograničiti broj kupaca koji borave istovremeno u trgovini, preporučeno da bude jedan kupac na 10 metara kvadratnih. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske;
11. Jasno istaknuti obavijest o ograničenjima i procedurama prilikom ulaska na ulazu u objekt.
Preporuke za frizerske i druge kozmetičke salone:
Iz ZZJZ-a su naveli da tijekom pružanja frizerskih i drugih kozmetičkih usluga dolazi do neizbježno relativno bliskog kontakta između zaposlenika i mušterija tako da su mjere zaštite od prijenosa koronavirusa od posebnog značaja te je shodno tome neophodno provoditi sve preporuke koje se odnose na prevenciju zaraze.
Pored općenitih preporuka u ovoj djelatnosti, karakteristične mjere bi trebale biti:
1. Pružanje usluga u unaprijed dogovorenim terminima putem telefona/interneta. Ovako bi se izbjeglo stvaranje gužve i redova ispred objekta. Pri ovome je potrebno adekvatno planirati i na vrijeme dogovoriti tražene usluge, da bi se mogli dogovoriti termini adekvatne dužine;
2. Pitati potencijalne mušterije o zdravstvenom stanju, prisustvu bilo kakvih simptoma koji su karakteristični za koronavirus (povišna tjelesna temperatura, opća slabost i suhi kašalj). Ne dopustiti osobama koje su bolesne ulazak u objekt;
3. U ovisnosti od veličine objekta, ograničiti broj zaposlenika i broj mušterija (jedna mušterija na 10 metara kvadratnih) koji mogu biti u objektu u isto vrijeme. Pri ovome voditi računa da je neophodno održati udaljenost od dva metra između mušterija prilikom svih aspekata pružanja usluge (ulazak, za vrijeme pružanja usluge, prilikom plaćanja i izlaska iz objekta). Ako ovo nije moguće osigurati onda primati mušterije samo jednu po jednu;
4. Planirati rad u smjenama tako da više zaposlenika nije prisutno u isto vrijeme u objektu. Također važno je zadržavanje mušterija u objektu skratiti na najkraće vrijeme posebno kada je riječ o pružanju usluga. Posao završiti što brže i efikasnije i onemogućiti nepotrebno zadržavanje u objektu;
5. Osigurati pranje ruku sapunom i vodom ili dezinfekciju ruku na ulasku za mušterije. Inzistirati da mušterije operu ili dezinficiraju ruke prilikom ulaska. Također, primati samo mušterije s maskom koju moraju imati sve vrijeme boravka u objektu;
6. Koristiti jednokratne ogrtače za šišanje. Za svaku mušteriju osigurati poseban čist ručnik. Ručnike prati na 60-90 stupnjeva celzijusa sa standardnim deterdžentom za pranje odjeće;
7. Sav korišteni pribor nakon svake mušterije oprati i dezinficirati, a gdje je moguće, koristiti jednokratni pribor;
8. Nakon svake mušterije dezinficirati adekvatnim sredstvom za dezinfekciju sve površine koje je dodirivala mušterija (stolica, rukohvati, stolovi, šteke). Sredstva za dezinfekciju površina koristiti prema uputama proizvođača;
9. Zaposlenici moraju prati ili dezinficirati ruke često, a posebno: nakon dolaska na posao, odlaska u tolet, kašljanja ili kihanja, neposredno prije dodirivanja mušterija, nakon dodirivanja mušterija, nakon obavljanja poslova čišćenja i dezinfekcije prostorija i površina;
Preporuke za trgovine i zanatske radnje:
ZZJZ je izdao i preporuke koje se odnose na male trgovine razne robe, servise kućanskih aparata i elektronike, auto servise, ključarske servise, krojačke radnje, obućare i sl. I ovdje je neophodno provoditi sve općenite mjere koje se savjetuju za prevenciju širenja koronavirusa.
U ovim objektima ne očekuje se blizak kontakt između mušterija, kao i mušterija i zaposlenika, tako da bi bile dovoljne općenite mjere koje se preporučuju i u svim ostalim aktivnostima stanovništva. Ograničiti broj mušterija koji borave istovremeno u trgovini, preporučujemo jedna mušterija na 10 metara kvadratnih. U manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske.
Posebne preporuke su:
1. Pojačane standardne mjere higijene prostora. Održavati higijenu ruku (često pranje ruku vodom i sapunom ili dezinfekcija sredstvima na bazi alkohola);
2. Svi zaposlenici i mušterije moraju imati masku, a fizička udaljenost između osoba treba biti dva metra;
Dodatne mjere u ovim djelatnostima bi trebale biti:
1. Izbjegavanje prisutnost više osoba u objektu, te izbjegavanje formiranja gužve i redova. Najbolje posao organizirati tako da se unaprijed telefonom/internetom zakazuju termini dolaska u objekat;
2. Koristiti mogućnost dostave i Internet prodaje;
3. Sve površine koje je dodirivala mušterija odmah dezinficirati. Ukoliko se od mušterije preuzimaju predmeti (aparati za popravku i sl.) dezinficirati ih nakon preuzimanja, te isto uraditi i prije predavanja/isporuke mušteriji. Tijekom obavljanja poslova preporučuje se i korištenje zaštitnih rukavica;
4. U prvoj fazi, izlazak na teren i popravke kod kuće dozvoliti samo u hitnim slučajevima koji zahtijevaju popravku (vodovodne instalacije, električne instalacije, plinske instalacije, grijanje) i prilikom ovih ograničiti kontakt na što manje osoba uz pridržavanje svih mjera zaštite koje se inače preporučuju (higijena ruku, maska)
5. Za trgovine tekstilom preporučuje se prodaja bez isprobavanja predmeta. Epidemiološki je posebno rizično probavanje predmeta koji se oblače preko glave. Ako je neophodno isprobati predmete, isprobana roba se mora spremiti na dva dana u za to predviđen prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju, a isto važi i za odjevne predmete iz povrata.