Ovo je jedan izvrstan čokoladni kolač s dodatkom lješnjaka i višanja ispod preljeva za torte. Nevjerojatno bogat okusom, kolač za sve uzraste i za sve prilike.
Sastojci
100 g glatkoga brašna
200 g oštrog brašna
10 g praška za peciva
20 g kakaa u prahu
3 jaja
280 g šećera
10 ml. ulja
100 g otopljene čokolade
200 ml. kuhane crne kave
JOŠ TREBA
350 g višanja
3 žlice šećera
100 g izmrvljenil prženih lješnjaka, mogu za zamjenu orasi
ZA PRELJEV
1 Preljev za torte
250 ml. soka od višanja (može i voda)
3 žlice šećera
Priprema
1. Sjedinite brašno i prašak za pecivo pa prosijajte
2. Sjedinite mlijeko i ulje
3. Višnje pomiješajte sa šećerom
4. Kavu skuhajte, maknite sa vatre te u njoj rastopite čokoladu. Ostavite sa strane jer to u smjesu stavljamo na samom kraju
5. Sa žicom ili mikserom na brzinu istucite jaja i šećer pa dodajte naizmjenično malo mokre pa malo suhe sastojke i tako dok sve ne potrošite, a na kraju umiješajte i toplu kuhanu kavu sa čokoladom, piše Coolinarika.
6. U kalup promjera oko 30 cm. na dno stavite papir pa posipajte mrvljene lješnjake, na njih rasporedite višnje,...sada preko toga sipajte gotovu smjesu i poravnajte
7. Pecite u zagrijanoj pećnici na 170-180 stupnjeva oko 30-35 minuta, ovisno od pećnice
8. Pečeni kolač malo ohladite pa ga preokrenite na tacnu odgovarajuće veličine, tako da lješnjak i višnje koje su bile na dnu kalupa sada budu gore
9. Za preljev u 50 ml. soka razmutite preljev za torte, ostalih 200 ml. i šećer stavite na vatru da zakipi tada u to zakuhajte pripremljeni preljev, kuhaj te minut dva da se malo zgusne. Maknite sa vatre i pustite par minuta da odstoji, tada ga žlicom nanosite preko kolača, počevši od sredine prema kraju
10. Kolač ohladite na sobnoj temperaturi, hladan režite i uživajte,... po želji uz kolač poslužite šlag