SARAJEVO

Pripadnici OSBiH demontirali šatorska naselja s deset graničnih prijelaza

Pripadnici OSBiH demontirali šatorska naselja s deset graničnih prijelaza
07.06.2020.
u 14:51
Pogledaj originalni članak

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) su, nakon što je prestala potreba za karantenom, demontirali šatorska naselja te povukli ostatak resursa s deset graničnih prijelaza, na kojima su bili angažirani u sklopu mjera na suzbijanju pandemije koronavirusa (Covid-19).

Angažman pripadnika OSBiH u okviru misije civilno-vojne suradnje, a u skladu s Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prethodno je usuglašen i koordiniran od nadležnih institucija i kriznih tijela.

- Nakon donošenja Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ministar obrane BiH je svojim naredbama odobravao upotrebu resursa OSBiH. Shodno izvješćima iz potčinjenih jedinica, OSBiH su postavile šatore na deset graničnih prijelaza (GP), te ih opremili kompletima vojničkih kreveta, izvršile dezinfekciju, dezinskeciju i deratizaciju (DDD mjere) postavljenih šatorskih objekata i nastavile da vrše osiguranje i čuvanje  postavljenih materijalno-tehničkih sredstava (MTS) – rečeno je Feni u Ministarstvu obrane BiH.

Na upit u vezi s kronologijom i dinamikom aktivnosti na tom planu, iz resornog ministarstva navode kako je 19. ožujka na osam graničnih prijelaza (Gradiška, Izačić, Bijača, Brod, Rača, Šepak,Vardište i Klobuk) dopremljeno ukupno 25 šatora i 584 vojnička kreveta, te angažirano 66 motornih vozila, uz sudjelovanje 278 vojnih i jedne civilne osobe na transportu i postavljanju MTS-a.

Prema podacima Ministarstva obrane, narednog dana, 20. ožujka na GP 'Brčko' dopremljen je jedan jedan veliki šator i 105 kreveta, te su angažirana 54 pripadnika OSBiH.

Kako iz tog ministarstva nadalje navode, 21. ožujka na GP u Kozarskoj Dubici dopremljena dva zapovjedna, dva velika i jedan šator srednje veličine te 50 vojničkih kreveta, uz angažman deset vojnih osoba.

- Ministarstvo obrane BiH je, na zahtjev Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, 1. travnja odobrilo izmještanje šatorskih naselja sa GP Šepak na GP Karakaj i sa GP Gradina na GP Gradiška – pojašnjavaju iz Ministarstva.

Istovremeno, ističu kako je neprekidno vršeno osiguranje i čuvanje svih uspostavljenih šatorskih naselja na graničnim prijelazima s minimalnim brojem ljudi (39 vojnih osoba).

Preciziraju kako je, nakon prestanka potrebe za karantenom, te donošenja odluka nadležnih  organa, u drugoj polovini svibnja izvršeno povlačenje resursa OSBiH i ljudstva sa spomenutih lokaliteta- graničnih prijelaza.

Kako je poznato, u šatorska naselja koja su na graničnim prijelazima podigli/osiguravali pripadnici OSBiH bila su u funkciji prevencije i sprječavanja širenja koronavirusa, odnosno smještaja (14-odnevnog karantena/izolacije) osoba koje u Bosnu i Hercegovinu dolaze iz inozemstva.

Osim pripadnika OSBiH, koji su bili angažirani na osiguranju šatorske karantene, na graničnim prijelazima angažirani su sanitarni inspektori, epidemiolozi i medicinsko osoblje, te pripadnici Civilne zaštite.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.