oprezno

Pripazite: Ove greške kod kuhanja koje često radimo, a mogu dovesti do nesvjesnog debljanja

Foto: shutterstock
Pripazite: Ove greške kod kuhanja koje često radimo, a mogu dovesti do nesvjesnog debljanja
02.03.2020.
u 17:08
Osim namirnica koje birate, jako je važna i priprema istih pogotovo ako želite izgubiti koji kilogram. Ako zdrave namirnice pripremate na previše ulja, one baš i nemaju neki učinak.
Pogledaj originalni članak

Kako biste se rješili neželjenih kilograma potrebno je jako puno truda. Osim vježbanja i biranja zdravih namirnica, jako je važna priprema istih. Susie Burrel, stručnjakinja za prehranu, otkrila je za msn.com najveće greške kod kuhanja od kojih se nesvjesno debljate.

Ne mjerite masti

Previše ulja u tavi dok kuhate omiljeno jelo je možda čak i najveća pogreška čak i ako je ulje koje koristite zdravo. Najbolje bi bilo da izmjerite količinu koja vam je potrebna kako biste izbjegli dobivanje kilograma. "Ne trebamo previše masti u prehrani, jedna do dvije žlice dnevno je sasvim dovoljna. Većina koristi metodu 'od oka', što nikako nije dobro jer unosimo previše kalorija. 

Gotovi umaci

Kako bi dodali okuse hrani ljudi koriste puno umaka i namaza kao što su majoneza i kečap. Problem je što na taj način dodaju bezbroj dodatnih kalorija, soli i šećera. "Obratite pažnju na količinu umaka koju koristite i počnite mjeriti. Ograničite konzumaciju istih na minimum." savjetuje Susie i preporuča dozu veličine novčića.

Previše proteina

Svi volimo ostatke od ručka pojesti za večeru, a ponekad namjerno pripremimo više mesa za ručak baš iz tog razloga. "Problem s ovim načinom prehrane je taj da unosimo puno više proteina nego što nam je potrebno. Smanjite proteine na preporučenu dnevnu dozu i povećajte unos povrća i salate."

Ulje i maslac

Što god pripremamo namastimo tavu maslacem ili uljem i unosimo puno kalorija. Bolja opcija je kupiti tavu kojoj nije potrebna masnoća. "Možete koristiti i papir za pečenje kod pripreme ribe i kobasica, pa također nećete morati dodati masnoću."

Razni dodaci

Dodavanje vrhnja, avokada, naribanog sira ili fete za bolji okus jela samo povećava broj kalorija koji unosimo, i iako se čini da od te male količine neće biti posljedica - hoće. Kako biste kontrolirali svoju težinu Susie preporuča dodavanje samo jednog dodatka svom obroku uz prethodno mjerenje porcije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.