U nastavku možete pronaći recept za čokoladne kocke bez jaja koje možete peći u kalupu, četvrtastom plehu, ili pak kao mafine. Priprema je brza i laka, a ovaj kolač sadrži i pekmez, zbog kojega je posebno sočan. Može dugo stajati, klinci ga obožavaju, a ostaje sočan i čak i par dana nakon pripreme, prenosi zadovoljna.hr.
Čokoladne kocke – sastojci:
Za biskvit:
- 200 g brašna
- 2 čajne žlice sode bikarbone
- 4 žlice kakaa
- 4 žlice mljevenih oraha ili lješnjaka
- 250 ml tekućeg jogurta
- 100 ml ulja
- 8 žlica šećera
- 4 pune žlice pekmeza po želji
Za preljev:
- 100 g margarina ili maslaca
- 100 g čokolade
- 3 žlice kakaa
- 3 žlice šećera
- 100 ml mlijeka
Dodatno:
4 žlice pekmeza
Čokoladne kocke – priprema:
U zdjelu staviti šećer i sve mokre sastojke: jogurt, pekmez i ulje pa sve dobro izmiksati. Dodati brašno pomiješano sa sodom, kakao i orahe pa mikserom kratko izmiješati.
Smjesu izliti u pleh (20 puta 28 cm) obložen papirom za pečenje pa peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Pazite da se kolač ne prepeče – gotov je čim se krene odvajati od rubova pleha.
Dok se kolač peče pripremite preljev. Na vatri otopite maslac, dodajte šećer, mlijeko, kakao i čokoladu izlomljenu na kockice.
Vrući kolač izbosti vilicom, obilno premazati pekmezom pa preliti čokoladnim preljevom.
Po želji posuti čokoladnim mrvicama ili naribati čokoladu.
Recept za čokoladne kocke s je podijelila food blogerica Jelena Marić, a još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu.