BUDITE NA OPREZU

Progutali ste košticu od trešnje? U jednom slučaju trebali biste se zabrinuti!

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Progutali ste košticu od trešnje? U jednom slučaju trebali biste se zabrinuti!
29.06.2024.
u 08:50
Za razliku od koštica lubenice, koštice u središtu trešanja su sve samo ne bezopasne.
Pogledaj originalni članak

Ljeto je najbolje je doba godine za uživanje u voću poput lubenica, jagoda, breskvi i trešanja. Ali, osim brige oko pronalaženja najzrelijeg i najslađeg voća, postoji još nešto o čemu bi trebali brinuti - koštice trešanja. Za razliku od koštica lubenice, koštice u središtu trešanja su sve samo ne bezopasne, stoga je važno postupati s oprezom, prenosi Yahoo

Konzumacija koštica trešanja predstavlja nekoliko zdravstvenih rizika, zbog čega ih treba izbjegavati. Prvo, njihova mala veličina čini ih posebno lakim za slučajno gutanje, što može uzrokovati gušenje (osobito kod djece). Ali, začepljenje dušnika nije jedina stvar o kojoj se trebate brinuti.

Koštice trešanja sadrže koncentrirane količine tvari zvane amigdalin koja može biti izuzetno opasna ako se konzumira. ‘Amigdalin je spoj koji u interakciji s enzimima u vašoj slini stvara cijanid, vrlo otrovnu kemikaliju’, kaže Rosemary Trout, programska direktorica kulinarskih umjetnosti i znanosti o hrani na Sveučilištu Drexel. 

Čak i male doze cijanida mogu brzo izazvati bol u prsima, poteškoće s disanjem, vrtoglavicu i povraćanje. U težim slučajevima može vas čak i ubiti. Druge vrste koštuničavog voća, poput breskvi, marelica i šljiva, također imaju koštice koje sadrže amigdalin. Ali, koncentracija varira od voća, pa čak i unutar iste vrste voća ovisno o tome gdje se uzgaja.

Ozbiljnost zdravstvenih rizika ovisi o tome kako se konzumiraju koštice trešanja. Sav štetni amigdalin pohranjen je u središtu koštice, tako da jezgra koja je okružuje djeluje kao zaštitni omotač. ‘Ako su koštice cijele i nisu napuknute, amigdalin nije dostupan za interakciju sa slinom u obliku cijanida’, kaže Trout, ‘Ako slučajno progutate jednu košticu, vjerojatno će putovati kroz vaš probavni trakt i neće uzrokovati probleme’. 

Opasnosti od koštica trešanja javljaju se kada su napuknute ili slomljene, kada se amigdalin oslobađa i može se pretvoriti u cijanid. Čvrstu jezgru prilično je teško razbiti zubima, pa je rizik od trovanja pri grickanju voća prilično nizak. Vjerojatniji rizik je dodavanje cijelih trešanja, koštica i svega, u blender kada radite smoothie. Količina izlomljenih koštica trešanja potrebna da izazove akutno trovanje cijanidom nije poznata, ali nuspojave se mogu dogoditi zbog iznimno malih količina toksina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.