velike zalihe peleta

Prosječna cijena tone peleta u BiH 350 KM, najniža u posljednje tri godine

Prosječna cijena tone peleta u BiH 350 KM, najniža u posljednje tri godine
18.09.2024.
u 08:37
Govoreći o tome zašto je cijena peleta niska, Ivanović je istaknuo slabu potražnju i visoke temperature tijekom posljednje dvije zime, što je za posljedicu imalo da kod potrošača nastanu zalihe peleta
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Asocijacije certificiranih proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini Goran Ivanović je ukazao kako prosječna cijena tone peleta iznosi 350 KM te da je to najniža prosječna cijena u posljednje tri godine. Kako je pojasnio za Klix.ba, situacija sa zalihama peleta je jako dobra, ali je potražnja u prethodnom razdoblju bila jako slaba. 

"Tijekom ljeta su nam većinom strani kupci. Ove godine to nije bio slučaj jer se u Europi prodavao pelet iz južne Amerike, Azije i Ukrajine. Time je stvoren veliki pritisak na europsko tržište. Zbog toga su se naši standardni kupci okrenuli proizvođačima iz spomenutih dijelova svijeta. Uzrok male potražnje je bila i zabrana izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine, tako da još nismo uspjeli vratiti europsko tržište", navodi Ivanović.

Naglasio je da će se trenutne cijene zadržati u narednih mjesec-mjesec i pol dana, a što je ocijenio kao dobrim za povratak povjerenja u tržište i da se potrošačima izađe u susret.

"Kao i da se okrenemo jedni drugima. Proizvođači će shvatiti da bez stabilnog domaćeg tržišta nema kvalitetne prodaje", dodaje.

Govoreći o tome zašto je cijena peleta niska, istaknuo je slabu potražnju i visoke temperature tijekom posljednje dvije zime, što je za posljedicu imalo da kod potrošača nastanu zalihe peleta. Tvrdi kako su proizvođači prinuđeni pelet prodati po nižim cijenama, gotovo ne ostvarajući zaradu.

Po njegovim riječim, dio potrošača se definitivno okrenuo ka sustavima s toplotnim pumpama. Mišljenja je da su tome doprinijele više cijene peleta i nestašice ovog energenta u ranijem razdoblju. Osim toga, kako je istaknuo, ovome su doprinijele i tople zime.

"Kada je topla zima, kuća se može dogrijavati klima uređajem ili grijalicama. No, kada je hladna zima, kao što se predviđa za ovu zimu, ta vrsta grijanja nije uopće upotrebljiva i tada se morate okrenuti kvalitetnijim gorivima kao što je pelet", dodaje.

Kada su u pitanju toplotne pumpe, konstatirao je kako nema kvalitetnog grijanja bez dobre toplotne pumpe koja je skupa. Uvjeren je da će se to pokazati ako zima bude hladna.

Ivanović je poručio potrošačima da kupuju kvalitetan, certificiran pelet jer su time zaštićeni sami potrošači. Tvrdi kako se provode rigorozne kontrole certificiranih proizvođača, što podrazumijeva slanje uzoraka peleta u europske laboratorije.

"Ono što je primjetno jeste da dosta proizvođača koji nisu certificirani deklarirau svoj pelet kao A1 kvalitet. To je varka za potrošače jer samo pelet s oznakom ENplus A1 je kvalitetan pelet. Ovo što netko napiše A1 je samo marketinški trik - potrošači neće dobiti energiju koju su platili", zaključio je Ivanović. Dakle, potrošači neće dobiti ono što su očekivali da će dobiti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.