najbolji čovjekov prijatelj

Prvi put nabavljate psa? Jedna od ovih šest pasmina mogla bi biti savršen odabir za vas!

Foto: Shutterstock
Prvi put nabavljate psa? Jedna od ovih šest pasmina mogla bi biti savršen odabir za vas!
09.07.2024.
u 09:29
Pogledaj originalni članak

Kupnja ili udomljavanje psa nosi sa sobom veliku odgovornost, a izazov je još veći za sve one koji nikad prije nisu dijelili kućanstvo s ljubimcem. Iako je izgled mnogima važan, prilikom odabira u obzir valja uzeti i druge detalje, kao što su osobnost i temperament psa, mogućnosti dresiranja i drugo. Stručnjaci za pse za portal WebMD izdvojili su nekoliko pasmina s kojima će novi vlasnici lakše izaći na kraj.

Mops: Ovi psi su maleni, šarmantni i lako ih je zavoljeti. Pomalo su šašavi i vole se praviti važni. Skloni su udovoljavati svojim vlasnicima i pratiti ih posvuda pa će se savršeno naći u domovima gdje će biti obasipanu pažnjom i ljubavlju. Ponekad su tvrdoglavi, no dobrom dresurom i to se može riješiti.

Pudlica: Najčešće su tri vrste pudlica – toy, mini i standardne veličine, a sve su vrlo inteligentne, društvene i lako ih je dresirati. Vrlo su aktivne i vole duge šetnje. Potrebno ih je redovito šišati, no odlično je što ne ispuštaju dlaku pa su odličan izbor za kući ili stan. Ne izazivaju alergije kod ljudi.

Zlatni retriver: Često se može čuti kako je zlatni retriver savršen izbor za obitelji, zbog čega je jedna od najpopularnijih pasmina. Ovi psi su vrlo odani i lako će se prilagoditi ljudima koji ih odaberu za svoje kućne ljubimce. Obilnije se linjaju dva puta godišnje kada im je potrebno posvetiti puno pažnje, no inače im je dovoljno jedno dobro četkanje tjedno.

Cavalier King Charles španijel: Cavalier španijel je malen, simpatičan pas koji obožava ljudsko društvo. Prilagodit će se obitelji s kojom živi, bez obzira je li riječ o mirnijem životnom ritmu ili aktivnijoj svakodnevici. Iako imaju dužu dlaku, lako ju je održavati redovnim četkanjem. Ne zahtijevaju pretjeranu fizičku aktivnost, ali ne vole dugo biti sami.

Bokseri su veća i aktivnija pasmina, vrlo zaigrani i odani vlasnicima. Ako su dobro dresirani i socijalizirani, odlično se slažu s djecom te su zaštitnički nastrojeni prema mlađim članovima obitelji. S dresurom je potrebno početi dok su maleni, a s obzirom da su vrlo aktivni, potrebno im je veliko dvorište ili partner za trčanje.

Bichon Frisé: Riječ je o psu živahnog karaktera koji obožava maženje i ljude. Gotovo ne ispušta dlaku pa je jednostavan za održavanje, no potrebno ga je redovito šišati. S obzirom da je zaigran, ali i nježan, savršen je odabir za obitelji s djecom i drugim ljubimcima.

Ključne riječi
pas
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.