Lani ovjereno 22.827 obrazaca za povrat PDV-a

Raste broj kupaca iz BiH u RH, iz godine u godinu više zahtjeva za povrat PDV-a

Raste broj kupaca iz BiH u RH, iz godine u godinu više zahtjeva za povrat PDV-a
09.10.2024.
u 19:43
Pogledaj originalni članak

Četvrtak je poslijepodne. Svima je nekako vikend u mislima, a unatoč tome što smo novinari koji ni vikendom ne mogu bez posla, valjda nas zahvati ta kolektivna euforija pa se veselimo kojem danu predaha za šire društvo, piše Večernji list BiH. To poslijepodne iskoristili smo za kupnju u jednom tržnom centru u Imotskom, najpoznatijem posljednjih godina zbog niza vlastitih proizvoda, a koji su cjenovno dosta pristupačni. Ili to nismo trebali naglas reći... - Ma, što će ti biti pristupačno, sinko, osim kad se vrati porez. Tada nešto ostane pa se isplati kupovati više nego da kupujem kod nas i platim isto te mi se još ne vrati PDV - kaže nam žena dok smo naglas komentirali cijene.

Potrošačke navike

Iako smo dojma da je dosta proizvoda koji su zamjenski onima koji su popularni u Hrvatskoj i BiH, ipak ne proturječimo, već ispitujemo detalje. - Kako vraćate PDV? - upitali smo i pravili se naivni. Međutim, kad je mudra, sijeda glava sugovornik, bolje je biti iskren. - Mladi ste, sumnjam da vi to ne znate!? Onda smo se otvorili. - Znamo, nego radimo jedno istraživanje o potrošačkim navikama, a time smo zamotali u celofan to da smo novinari. Žena je navukla osmijeh i raspričala se. - Dođem svakog mjeseca sa sinom i kupim proizvoda za 200 eura. Mirna sam i više od mjesec dana, ali kako uvijek nešto trebam, onda rado dolazim pa tražimo ono što nam je nužno. Nakon što platim račun, odem lijevo od blagajne, pokažem osobnu iskaznicu i dobijem popunjen formular s kojim idem na granicu - priča nam. Pitamo je ima li neugodnih situacija na granici. - Ma ne. Dođemo u Vinjane. Sin im preda račun i pričeka da oni odrade svoju dokumentaciju. Zatim im otvori prtljažnik, carinik pregleda i kad vidi da je sve regularno, mi idemo dalje - kaže nam.

Povrat poreza kreće se od 20 do 50 eura. - Mnogo toga se može kupiti za taj novac, stoga se meni isplati doći ovdje i kupovati. A reći ću vam i ovo. Poznajem ljude iz Imotskog koji dolaze u Hercegovinu i kupuju. Vrijednost dobara koja su kupljena mora biti minimalno 100 KM - kaže nam. Računovodstvena i savjetodavna tvrtka Unija na svojim stranicama ima detalje povrata poreza u BiH. - Povrat PDV-a nije moguće ostvariti za mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana. Strani državljanin pravo na povrat PDV-a može iskoristiti ako kupljeno dobro iznese iz BiH u roku od 3 mjeseca od dana kupnje, i to u neiskorištenom, odnosno nepromijenjenom stanju u odnosu na ono kako je kupljeno - navedeno je. Tako je kad se kupuje u BiH, a kako je kad se kupuje u Hrvatskoj, odnosno što struka kaže. - Putnik odnosno kupac koji u okviru putničkog prometa iznosi dobra kupljena u tuzemstvu pri naknadnom oslobođenju od PDV-a ima pravo tražiti povrat PDV-a za iznesena dobra ako su ispunjeni sljedeći uvjeti: da putnik nema prebivalište ni uobičajeno boravište na području Europske unije, što dokazuje putovnicom ili osobnom iskaznicom, da je ukupna vrijednost kupljenih dobara s PDV-om iskazana na jednom računu veća od 100 eura, da je kupac ili netko u njegovo ime prevezao dobra kupljena u RH na područje izvan Europske unije prije isteka roka od tri mjeseca nakon mjeseca u kojem je obavljena isporuka, da postoji dokaz o izvozu, izvornik računa i obrazac PDV-P potvrđen od carinskog ureda otiskom pečata, potpisom i faksimilom ovlaštenog carinskog službenika te brojem evidencije i datuma iznošenja dobara iz Europske unije - istaknuto je uz ostalo. Možda dok se čitaju pravila mnogo toga izgleda komplicirano, međutim, kad se to odradi na mjestu događaja, apsolutno je sve jasno i jednostavno. Potvrđuje to i činjenica da je sve više onih koji kupe u Hrvatskoj i onda dobiju povrat PDV-a. Iako nismo dobili konkretne podatke, neslužbeno doznajemo da je najviše kupaca iz BiH. Poslali smo upit i Odjelu za odnose s javnošću Carinske uprave te smo dobili odgovor koji potvrđuje da je sve više onih koji traže povrat poreza.

Pozitivan trend

- Carinska uprava objavljuje statističke podatke o svim relevantnim pokazateljima rada, pa tako i o pokazateljima povrata poreza u putničkom prometu. U Republici Hrvatskoj u 2022. godini na svim graničnim carinskim uredima (zračne luke, cestovni i pomorski granični prijelazi) ovjeren je 21.591 PDV-P obrazac, u 2023. godini ovjereno je 22.827 obrazaca. Carinska uprava ne vodi podatke o iznosima navedenih povrata PDV-a, niti vodi podatke o broju PDV-P posebno za granične prijelaze prema susjednoj državi - rečeno je uz ostalo. Trend je pozitivan, iz BiH se sve više ide kupovati u Hrvatsku, a iz Hrvatske u BiH. - Imamo velik broj kupaca iz Hercegovine, a što se povrata poreza tiče, sve je više onih koji podnose takve zahtjeve. Odjednom dođu i kupe namirnica za stotinjak eura, a prije su znali cijepati i doći dva ili tri puta mjesečno - kazali su nam u trgovačkom lancu. Ekonomski, isplativije.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.