dobar za organizam

Raženi kruh: Najbolji recept za zdravu namirnicu u kojoj ćete uživati

Raženi kruh: Najbolji recept za zdravu namirnicu u kojoj ćete uživati
03.05.2021.
u 17:06
Raž se preporučuje i dijabetičarima jer utječe na reguliranje razine šećera u krvi te ima niži glikemijski indeks
Pogledaj originalni članak

Raženi kruh radi se od brašna raži te je često malo tamnije boje od pšeničnoga, ali i više zbijen. Sadrži visoku razinu vlakana i bolji je za zdravlje organizma od bijelog kruha te se zbog toga često koristi u dijetama za mršavljenje.

Što je raž?

Raž je žitarica koja se u kuhinji može konzumirati u obliku zrna, pahuljica ili brašna od kojeg se radi raženi kruh. Uzgoj je započeo u Aziji, a ova žitarica se brzo proširila na Europu i ostatak svijeta. Danas se smatra drugom najvažnijom žitaricom nakon pšenice. Raž se koristi za jačanje imuniteta, a za to su zaslužni vrijedni nutritivni sastojci koji se nalaze ne samo u vanjskoj ljusci zrna već i u njegovom središtu. U kruh od raži se zato mogu dodati cijela zrna koja je najbolje oprati i prokuhati prije konzumiranja, piše N1. 

Ljekovitost raži

Raž ima vrlo malo glutena, ali mnogo vlakana što znači da se može koristiti kod osoba koje su osjetljive na gluten i onih koje žele smanjiti višak kilograma.

Ovo su još neki minerali koje raž sadrži:

vitamini A, B i E

kalij

mangan

fosfor

željezo

cink

magnezij

antioksidans lignan

Svi ovi sastojci pomažu pri reguliranju probave te utječu na smanjivanje kolesterola. Raž, posebice u obliku zrna, ima sposobnost čišćenja crijeva te regulira nivo triglicerida i kolesterola u krvi.

Raž se preporučuje i dijabetičarima jer utječe na reguliranje razine šećera u krvi te ima niži glikemijski indeks. Zbog razine željeza i antioksidansa dobro djeluje na kardiovaskularno zdravlje te se može koristiti u borbi protiv anemije ili slabokrvnosti. Antioksidansi u raženom kruhu pomažu u borbi protiv nastanka tumora.

Ovo su neke od najvažnijih stvari zašto je dobro jesti raženi kruh:

pomaže u mršavljenju

sprječava nastanak žučnih kamenaca

smanjuje rizik od dijabetesa

spušta krvni tlak

koristi se kao kvalitetna dohrana kod djece

može smanjiti migrene

zaustavlja zatvor i probavne smetnje

održava čvrstoću kostiju

Najbolji recept za raženi kruh

Pri izradi raženog kruha mogu se dodavati i ostala brašna kako bi se dobilo na mekanosti. Kruh od raži je dosta zbijen i malo više gorak pa se preporučuje korištenje začina da poboljšavanje okusa. Za pripremu recepta za raženi kruh trebat će vam brašno od raži, malo vode i još par sastojaka koje sigurno imate u kuhinji. Raženo brašno se može kupiti u gotovo svakoj prodavaonici s prehrambenim proizvodima.

Sastojci za raženi kruh:

400 grama raženog brašna

150 grama bijelog brašna

20 grama kvasca

200 mililitara vode (tople)

mala žličica soli

žlica maslinovog ulja

malo šećera

začini po želji poput: mediteranske mješavine začina, bosiljak, kurkuma, ružmarin,…

Postupak pripreme nije kompliciran, a počinje s otapanjem kvasca u mlakoj vodi s malo šećera. Ovu smjesu ostavite na toplom mjestu oko 15 minuta kako bi nastala pjena od kvasca. Pomiješajte raženo brašno i bijelo pa dodajte malo soli i začine, a onda u tu suhu smjesu dodajte kvasac. Pomiješajte rukama pa ostavite da se tijesto za raženi kruh diže oko sat vremena na toplom mjestu. Ukoliko nemate takvo mjesto, primjerice pored radijatora, možete ga staviti u prethodno zagrijanu pećnicu.

Kada je tijesto dovoljno dignuto premažite ga maslinovim uljem i po želji na vrh dodajte zrna raži ili sezama. Prebacite kruh od raži u kalup i stavite ga peći na 200°C oko 40 minuta. Znat ćete da je kruh gotov kad poprimi zlatnu boju. Po želji prije pečenja možete kruh i lagano razrezati na vrhu.

Osim raženog kruha možete isprobati i raditi tijesto za pizzu, kiflice, muffine ili čak palačinke od raži.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.