za nove uspomene

RECEPT DANA Miris koji vraća u djetinjstvo: Starinski kolač s malim promjenama savršen je voćni užitak

Foto: Pixabay
RECEPT DANA Miris koji vraća u djetinjstvo: Starinski kolač s malim promjenama savršen je voćni užitak
15.09.2024.
u 18:06
Radi se o kolaču koje su naše bake i majke radila s višnjama, a u ovom receptu one su zamijenjene voćnim slojem
Pogledaj originalni članak

Miris starinskog kolača s višnjama, koji su radile naše bake i majke, brzo nas vraća u djetinjstvo. Ovoga puta donosimo njegov recept u malo nadograđenoj verziji. Umjesto višanja, između dva biskvita stavlja se voćni sloj, a za završni dodir na vrh ide topljena, bijela čokolada. Iako je za ovaj kolač potrebno upaliti pećnicu, sprema se brzo i lagano, tako da se isplati. Recept je preuzet od food blogerice @jelenadoskovic. Uživajte! 

Sastojci za biskvit: 

  • 3 jaja
  • 50 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 mililitara ulja
  • 200' mililitara jogurta (uzmite neki gušći ili grčki)
  • 200 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo

Sastojci za voćni sloj:

  • 2 veće jabuke
  • 4 breskve
  • 30 grama šećera
  • 1 bourbon vanilija šećer
  • žlica gustina

Dodatno:

  • šećer u prahu ili topljena bijela čokolada

Priprema: U posudi prvo pjenasto umutite jaja, zatim dodajte šećere, a onda i ulje. Nakon toga u posudu dodajte jogurt, a na kraju i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Pola smjese stavite u pleh i ostavite desetak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 240°C. Dok se biskvit peče, očistite i izblendajte jabuke i breskve.

Zatim ih prokuhajte s 30 grama šećera pa im dodajte burbon vanilija šećer i punu žlicu gustina. Vreli nadjev zatim prelijte preko prve polovice biskvita koji ste izbockali vilicom. Potom prelijte drugom polovinom biskvitne smjese i po vlastitom ukusu dodajte malo svježeg voća po površini. Ponovno sve vratite u pećnicu 180°C na 25 minuta. Nakon što se kolač ispeče i potpuno ohladi, pospite ga šećerom u prahu, i po želji prelijte s malo otopljene bijele čokolade.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.