Recepata za jela koja se pripremaju u jednom loncu nikad previše. Manje je posuđa za prati jer se sve kuha u jednom loncu, pa i tjestenina. Takva jela odlično su rješenje za popodnevne i večernje obroke tijekom radnog tjedna ili kada imate goste, a ne želite puno vremena provesti u kuhinju, piše Zadovoljna.hr.
Ako nikada prije niste pripremali jelo u jednom protvanu, onda će ovaj recept za kremastu tjesteninu s piletinom i povrćem biti idealan za početak. Priprema se s jednostavnim sastojcima koje imamo u kuhinji, a ovo jelo voljet će i djeca i odrasli. S obzirom na to da se tjestenina kuha s drugim sastojcima, postiže se najkremastija konzistencija. Piletinu i tjesteninu kombinirajte s povrćem poput graška, brokule, crvene paprike, mrkve i dobit ćete jelo bogato okusom.
Kod pripreme jela u jednom loncu naročito je važno ostaviti poklopac određeno vrijeme kako bi se jelo dobro skuhalo. Tjestenina se kuha u pilećem temeljcu i vodi zajedno s povrćem, piletinom i sirom. S obzirom na to da je ovaj recept izvorno iz američke kuhinje, sastojke donosimo u šalicama što se lako može primijeniti u svakoj kuhinji (za mjerenje koristite šalicu ili čašu zapremnine 250 mililitara). Vrijeme pripreme je oko deset minuta, a vrijeme kuhanja 30 minuta.
Sastojci (za četiri porcije):
- 0,5 kg pilećih prsa narezanih na komadiće od otprilike 2,5 cm
- sol i papar
- 2 žlice maslinova ulja
- 1/2 šalice nasjeckanog luka
- 1 žlica samljevenog češnjaka
- 2 ½ šalice nekuhane tjestenine penne
- 2 šalice pilećeg temeljca
- 1/4 šalice vode
- 1 šalica grubo nasjeckane svježe brokule
- 3/4 šalice sitno narezane crvene paprike
- 1/2 šalice grubo nasjeckane mrkve
- 1/2 šalice smrznutog graška
- 100 grama kremastog sira
- 1/2 šalice nasjeckane mozzarelle
- 1/4 šalice naribanog parmezana
- nasjeckani svježi peršin, za dekoraciju (po izboru)
Priprema:
1. Začinite piletinu sa soli i paprom te ju stavite sa strane.
2. U tavi ili loncu promjera 30 cm zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i miješajte dok ne omekša, oko tri minute. Dodajte piletinu i kuhajte dok ne poprimi smeđkastu boje na obje strane. Umiješajte češnjak i kuhajte još jednu minutu. Dodajte nekuhanu tjesteninu, pileći temeljac, vodu, brokulu, crvenu papriku, mrkvu i grašak. Promiješajte te pustite da zakipi. Smanjite vatru, stavite poklopac i pustite da se lagano kuha 22 minute.
3. Maknite poklopac i ostavite da se kuha dok se gotovo sva tekućina ne upije, oko pet minuta. Maknite s vatre pa umiješajte kremasti sir, mozzarellu i parmezan. Miješajte dok se sir ne otopi.
4. Razdijelite jelo u četiri tanjura i po želji dekorirajte s peršinom te odmah poslužite.
Dobar tek!