Kolač se priprema i sa začinima koji neodoljivo podsjećaju na jesenske dane, poput cimeta i oraha. Umak od jabuka će mu dati sočnost, pa se za pripremu ovog kolača može koristiti i puno manje maslaca.
Sastojci:
4 žlice neslanog maslaca
200 g brašna
150 g šećera (po želji više)
1 jaje
250 ml umaka od jabuka
1 žličica praška za pecivo
1 žličica mljevenog cimeta
½ žličice mljevenog klinčića
10 dkg mljevenih oraha
10 dkg grožđica
Za preljev od ruma:
1 jaje
50 g šećera
2 žličice gustina
prstohvat soli
500 ml mlijeka
50 ml ruma
1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
U posudu za miksanje stavite maslac koji je sobne temperature, upalite pećnicu na 175 stupnjeva i premažite posudu za pečenje maslacem ili uljem.
Dodajte šećer i jaje maslacu te miksajte par minuta. Dodajte umak od jabuke i nastavite miješati.
U drugu posudu stavite brašno, prašak za pecivo, cimet, klinčić te pomiješajte.
Dodajte prvu mješavinu i sve dobro pomiješajte mikserom. Dodajte orahe i grožđice ovoj smjesi i sve pomiješajte kuhačom.
Prebacite u posudu za pečenje i pecite oko 35 minuta. Kolač se mora ohladiti prije posluživanja.
Napravite preljev od ruma
1 jaje dobro istucite u posudi.
Šećer, gustin, sol pomiješajte u drugoj posudi te dodajte mlijeko. Kuhate na laganoj vatri oko 3-5 minuta, stalno miješajući.
Dodajte malu količinu ovog preljeva u jaje i lagano miješajte dok se ne poveže, vratite sve u tavu i miješajte par minuta. Maknite s vatre i dodajte rum i ekstrakt vanilije, piše Ordinacija.
Kolač narežite i svaki komad, pred posluživanje, prelijte umakom.
Dobar tek!