Prozračno pecivo

Recept za buhtle – domaće pecivo mekano kao duša

Recept za buhtle – domaće pecivo mekano kao duša
03.11.2024.
u 12:03
Pogledaj originalni članak

Buhtle su mekano, prozračno pecivo od dizanog tijesta, koje jednostavno osvaja svojim slatkim punjenjem od džema. Ovaj recept pruža savršeni spoj okusa i teksture i omiljen je širom svijeta, posebno u zemljama poput Hrvatske, Srbije i Mađarske. 

Buhtle su savršene uz šalicu omiljenog čaja ili kave, a mogu biti desert ili užina koju djeca obožavaju, piše Krstarica.

Ako vam ponestaje ideja za domaće pecivo koje mami mirisom iz pećnice, nastavite dalje i otkrijte recept za najmekše i najssočnije buhtle s džemom!

Sastojci:

Za tijesto:

– 500 g brašna

– 250 ml mlijeka

– 100 g šećera

– 100 g maslaca (otopljenog)

– 2 jaja

– 1 kvasac (suhi ili svježi)

– prstohvat soli

– vanilin šećer (po želji)

Za punjenje:

džem po izboru (najčešće se koristi džem od marelice ili maline)

Za premazivanje:

1 jaje

šećer u prahu (za posipanje, po želji)

Priprema:

Ako koristite svježi kvasac, otopite ga u malo mlakog mlijeka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta.

Ako koristite suhi, možete ga dodati direktno u brašno.

U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.

Napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni maslac, jaja i mlijeko s kvascem.

Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

Pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.

Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na manje dijelove (oko 50-60 g svaki).

Svaki komad tijesta razvaljajte, stavite malo džema u sredinu, preklopite i oblikujte u kuglicu.

Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih.

Pokrijte i ostavite još 20-30 minuta da se dižu. Premažite ih umućenim jajem.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe. Kada se buhtle ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.