Želite isprobati malo drugačiji i zdraviji kolač, ali jednako ukusan kao i njegove "nezdrave" verzije?
Isprobajte ovaj sočni čokoladni brownie s batatom. U ovom kolaču nema rafiniranih šećera, nema jaja, a nema ni pšeničnog brašna, što ga čini zdravim, veganskim i bezglutenskih kolačem, piše Zadovoljna.hr. Jednostavan je za pripremu, brzo je gotov, fin je i jako sočan, nije li to sve što vam treba?
Sastojci:
- 250 g batata
- 6 datulja
- 1 žlica kokosovog ulja
- 4 žlice javorovog sirupa (može i meda)
- 100 g sitno mljevenih badema
- 4 žlice gorkog kakaa
- 1 žličica ekstrakta od vanilije
- malo cimeta
- malo muškatnog oraščića
Priprema:
1. Batat ogulite, narežite na veće komade pa skuhajte na pari (oko 20 minuta)
2. U blenderu ili jačoj sjeckalici blendajte kuhani batat i datulje dok ne dobijete kremastu teksturu, dodajte vaniliju, kokosovo ulje, javorov sirup i sve kratko izblendajte pa istresite u posudu.
3. U drugoj posudi izmiješajte bademovo brašno, kakao, cimet i muškatni oraščić. Dodajte suhe sastojke mokrima i izmiješajte dok se smjesa lijepo na sjedini.
4. Prebacite smjesu u manji pleh za pečenje koji ste premazali kokosovim uljem pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite oko 40-50 minuta. Probajte čačkalicom, brownie je pečen ako čačkalica izađe suha.
5. Ohladite pa poslužite preliveno otopljenom čokoladom.