Ne može proći ljeto, a da barem jednom ne omastimo brk pravim, domaćim, sočnim knedlima sa šljivama. Da bismo uspješno napravili knedle, treba nam i dobar provjereni recept.
Klasik je to koji je obilježio mnoga djetinjstva i ne poznajemo nikoga tko ne voli knedle sa šljivama, a vi?
Sastojci:
1 kg krumpira
300 g pšeničnog glatkog brašna
100 g maslaca
1 jaje
1 žličica soli
Za nadjev:
20 komada šljiva
6 žličica šećera
1 žličica cimeta u prahu
Za posip:
50 ml ulja (ili maslaca)
6-7 žlica krušnih mrvica
1 vanilin šećer
Priprema:
1. Krumpir operite, stavite ga cijelog u veći lonac, zalijte vodom, dodajte žličicu soli pa ga kuhajte oko 45-50 minuta, odnosno dok krumpir ne bude kuhan (probajte čačkalicom). Krumpir ocijedite, ogulite i protisnite kroz prešu za krumpir pa mu odmah, dok je još vruć, dodajte na kockice rezani maslac i napravite pire. Ostavite ga da se potpuno ohladi.
2. U ohlađeni krumpir dodajte jedno jaje i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo, dodavajte brašna dok ne dobijete lijepo podatno tijesto za valjanje. Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite ga na 20 kvadrata.
3. U manjoj zdjelici izmiješajte šećer s mljevenim cimetom. Šljive operite, izvadite im koštice pa u svaku šljivu stavite pola žličice šećera s cimetom. Na svaki kvadrat tijesta stavite po jednu šljivu, preklopite krajeve tijesta preko šljive pa pažljivo rukama oblikujte knedle. Odlažite ih na pobrašnjenu podlogu.
4. U dubljem loncu zakuhajte vodu, dodajte prstohvat soli i žlicu ulja pa ubacite knedle. Kad knedle isplivaju na površinu, kuhajte ih još 5 minuta. Vadite ih šupljikavom žlicom i odložite u zdjelu ili direktno u tavu s mrvicama.
5. U dubljoj tavi zagrijte ulje, dodajte krušne mrvice pa ih pržite do zlatnosmeđe boje uz stalno miješanje. Pri samom kraju prženja dodajte vanilin šećer.
Knedle popite prženim krušnim mrvicama (ili ih uvaljajte dobro u krušne mrvice u tavi) i poslužite još tople, posute cimetom. Dobar tek, poručuje punkufer.hr