Ovaj recept je savršen za sve ljubitelje čokolade koji žele zdraviju alternativu tradicionalnim browniesima. Bez glutena i punog čokoladnog okusa, ovi browniesi sigurno će oduševiti sve sladokusce. Ova smjesa dovoljna je za 16 osoba, a pripremu ti treba samo 35 minuta, piše Žena.hr.
Sastojci:
120 g kvalitetne tamne čokolade (70% kakaa)
80 g maslaca
0,25 žličice soli (po želji i manje)
130 g kokosovog šećera (možete koristiti i bijeli ili smeđi šećer)
1 žličica ekstrakta vanilije
2 jaja
70 g bademovog brašna
2 žlice kakaa u prahu
0,5 žličice praška za pecivo
Priprema:
Kvadratni kalup za brownie sa stranicom od 20 centimetara namaži maslacem i obloži papirom za pečenje, ostavi papir da malo viri iz kalupa kako bi se kolač lakše vadio kasnije. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzija.
Čokoladu razlomi ili nareži na komadiće i stavi je zajedno s maslacem i soli u posudu otpornu na toplinu. Stavi posudu iznad lonca s vrućom vodom i lagano otapaj čokoladu i maslac, povremeno miješajući dok ne dobiješ glatku smjesu. Makni posudu s vatre i ostavi smjesu da se ohladi do mlakog.
U ohlađenu čokoladnu smjesu ručnom metlicom umiješaj ekstrakt vanilije, šećer i jaja, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim umiješaj bademovo brašno, kakao u prahu i prašak za pecivo dok smjesa ne postane jednolična.
Ulij pripremljenu smjesu u kalup i lopaticom je ravnomjerno rasporedi po cijeloj površini. Peci brownies u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta, dok se površina ne zapeče, a unutrašnjost ostane sočna i malo vlažna.
Izvadi brownies iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja na komade. Poslužite i uživajte u sočnim čokoladnim brownijima piše Okusno.je