Otvoren put novim investicijama

Registriranje obrta digitalnim putem u Ljubuškom besplatno i u samo 24 sata. Evo i kako

Registriranje obrta digitalnim putem u Ljubuškom besplatno i u samo 24 sata. Evo i kako
30.09.2024.
u 17:30
Pogledaj originalni članak

"Poštovani investitori, Grad Ljubuški prepoznao je važnost stvaranja povoljnog poslovnog okruženja kao jednog od osnovnih preduvjeta za privlačenje investitora. Investitorima u naš grad nudimo izvrsne uvjete poslovanja, koji su nužni za pružanje usluga i proizvodnju konkurentnih proizvoda na domaćem i stranim tržištima. Predanost tom cilju već su prepoznali brojni domaći i strani investitori, koji niz godina uspješno posluju na području našeg grada.

Lakše, jednostavnije i brže

Naš cilj je kontinuirana briga o svakom investitoru. Pozivam vas stoga da nam se obratite s punim povjerenjem kako bismo vaš investicijski projekt zajedno učinili još uspješnijim. Dobro došli u Grad Ljubuški!" Tako glasi obraćanje i poziv ljubuškog gradonačelnika Vedrana Markotića poduzetnicima istaknut na službenoj mrežnoj stranici Grada Ljubuškog, a slijedeći i nastavljajući taj zacrtani hod i cilj, ljubuškom ulagačkom gospodarskom mozaiku prije nekoliko dana dodan je još jedan vrijedni "kamenčić". Potencijalnim poduzetnicima Ljubuški je omogućio znatno lakše, jednostavnije i brže osnivanje obrta u usporedbi s dosadašnjom praksom i pravilima. Putem online platforme Digital Tax Free City fizičke osobe mogu internetski registrirati svoj obrt u roku od samo 24 sata. Pritom se pristojba za osnivanje obrta ne naplaćuje. Besplatno registriranje obrta digitalnim putem još je jedan iskorak i napredak tog grada i sredine, koji posljednjih godina bilježi uzlet i kotira kao mjesto ugodno i pogodno za život. No, držati gospodarsku stranu prva je i temeljna osnova za uspješnu životnu nadgradnju jer bez kvalitetnog gospodarstva kvalitetan život samo je u snovima. Zbog toga je ovaj inovativni potez jedan u nizu ukupnog zalaganja za stvaranje optimalne gospodarske klime i privlačenje poduzetnika. Nakon Travnika, Ljubuški je drugi grad u BiH koji ulazi u taj napredni klub digitalnih gradova. Internetska aplikacija Digital Tax Free Ljubuški jednostavna je i nakon što se otvori korisnički nalog i obavi registracija, postupak otvaranja obrta ide s lakoćom. Istaknuti su odgovori na pitanja koja se najčešće postavljaju, pa je dobro pročitati ih prije samog početka postupka osnivanja i registriranja obrta. Objašnjava se tako da popis potrebnih isprava za otvaranje obrta ovisi o vrsti obrta koji se otvara. Upravo je to jedna od važnih prednosti koje nudi online platforma Digital Tax Free City. U dosadašnjoj praksi bilo je potrebno pribaviti čak 13 različitih isprava, a u tek otvorenoj ljubuškoj online varijanti bit će slučajeva da će trebati samo tri. No, kako je rečeno, to ovisi o vrsti obrta, može biti i koja isprava više, ali neće prelaziti pet, šest.

U objašnjenju stoji da će točan popis dokumenata biti prikazan u aplikaciji nakon unosa osnovnih podataka. Navodi se da, nakon što se preda kompletna dokumentacija, postupak obrade rješenja traje do 24 sata te da se putem aplikacije može pratiti postupak obrade i uvijek biti u tijeku dokle se došlo. Ako građanin, tj. podnositelj zahtjeva, naiđe na poteškoće, može se obratiti službenom timu za podršku putem e-maila ili telefonom i dobit će potrebnu pomoć i upute. Na kraju je pitanje "Je li moguće mijenjati dokumente nakon što se predaju?" Odgovor je da se dokumenti mogu urediti i kompletirati ako još nije završen postupak predaje, međutim, nakon što je dokumentacija kompletirana i predana na obradu, nije moguće vršiti promjene.

Digitalizacija javne uprave

Dodajmo ovome da Gradska uprava Ljubuškog postupno radi i provodi aktivnosti na digitalizaciji javne uprave i podizanju kvalitete njezina rada. Tako je nedavno (21. kolovoza) potpisan sporazum između Grada Ljubuškog i Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) o stalnom pristupu podacima putem mrežnog servisa, koji otvara nove mogućnosti za obavljanje upravnih postupaka. Sporazumom se omogućuje stalni pristup podacima iz evidencija koje tehnički vodi i održava IDDEEA. To znači da će Grad Ljubuški izravno pristupati evidenciji agencije IDDEEA, uz poštivanje svih zakonskih propisa te će se tako strankama olakšati i ubrzati rješavanje administrativno-upravnih postupaka koje pokreću pred gradskim službama. Za očekivati je da će Ljubuški nastaviti s novostima iz digitalne sfere, koje će služiti i doprinositi progresu u gospodarstvu i drugim društvenim i životnim područjima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.