Pekli ste jučer piletinu a miris hrane još je u zraku?
Nije neuobičajeno da se miris kuhanja osjeti u domu dugo vremena nakon što ste obrok pripremali, posebno ako se radi o ribi, brokulama ili pohanom mesu, piše Ordinacija.hr.
Dobra je vijest da postoje jednostavna rješenja u obliku prirodnih pripravaka koje možete sami napraviti u nekoliko minuta
NAPRAVITE OSVJEŽIVAČ ZRAKA
Ako ne možete spriječiti širenje mirisa kućom nakon kuhanja, treba vam učinkovit osvježivač zraka. Možda niste znali ali u većini slučajeva miris kuhanja, ili na primjer cigareta, ostaje u prisutan jer se uvuče u tkanine, pa zavjese, tepisi ili kutne garniture lako mogu biti izvor neugodnog mirisa.
Potrebno vam je samo par sastojaka koje sigurno imate u kući, i njime jednostavno pošpricajte površine presvučene materijalima.
Potrebno je:
- 400 ml vode
- 1 žlica sode bikarbone
- 15 kapi ulja limuna
- Bočica s raspršivačem
Sve dobro pomiješajte u bočici i to ponovite prije svake upotrebe. Jednostavno pošpricajte tepih ili krevet kako bi se neutralizirali mirisi.
NAPRAVITE PRAH ZA NEUTRALIZACIJU MIRISA
Tepisi i deke će najlakše upiti mirise iz okoline, pa ako ih odmah ne riješite, ostat će dulje nego to želite. Sprej vam neće pomoći ako imate velike tepihe, pa je puno lakše koristiti ovaj pripravak koji će jednako dobro djelovati na neutralizaciju mirisa iz doma:
Što vam je potrebno:
- 200 g sode bikarbone
- 15 kapi esencijalnog ulja lavande ili limuna
- Posuda s poklopcem u kojem ste izbušili sitne rupice
Pomiješajte sve sastojke i stavite u posudu. Posipajte po tepihu i ostavite da stoji 15 minuta te usisivačem sve ostatke pokupite. Vjerujte nam, vaš će problem s neugodnim mirisima nestati!
A. A.