super trikovi

Riješite se zatvora zauvijek uz nekoliko fantastičnih metoda

Foto: Dreamstime
Riješite se zatvora zauvijek uz nekoliko fantastičnih metoda
12.08.2016.
u 07:19
Zatvor ne uzrokuje samo neugodnu nadutost i bol u trbuhu, već oštećuje unutarnje organe, izaziva glavobolje i migrenu te bolove u leđima, nervozu, nemiran san, akne...
Pogledaj originalni članak

Tema možda nije najugodnija, no neka vam ne bude neugodno jer zatvor ili opstipacija u nekom trenutku pogađa čak 80 posto ljudi diljem svijeta, pokazali su podaci američkog udruženja digestivnih kirurga. Zatvor uzrokuje ne samo neugodnu nadutost i bol u trbuhu, nego i oštećuje unutarnje organe, izaziva glavobolje i migrenu te bolove u leđima, ali i nervozu, nemiran san te akne. 

- Iako ni jedna vrsta hrane nije izravno povezana s opstipacijom, prehrana s niskim udjelom vlakana i vode najčešći je uzrok zatvora. Adekvatan unos vlakana i pravilna hidracija može održati probavu redovitom - objašnjava dijetetičarka Jessica Fishman Levinson.

Održati crijeva tako da rade pravilno možete izbjegavajući brzu hranu, poput burgera i krumpirića, koja ima malo vlakana i mnogo masnoća koje će lako zaustaviti rad crijeva jer potiču oslobađanje hormona koji usporavaju probavni tranzit. Osim toga, takva se hrana dulje probavlja, a nutricionisti još upozoravaju da takva hrana obiluje solju, odnosno natrijem, a to pospješuje zadržavanje vode i sprečava izbacivanje toksina.

Mliječni proizvodi, poput sira, sladoleda i mlijeka, mogu ulijeniti rad crijeva zbog kalcija i imunoglobina (mliječna proteina) koji stvaraju probleme, ali nisu svi mliječni proizvodi loši. Jogurt i kefir sadrže probiotike, odnosno dobre bakterije koje obnavljaju povšinske stijenke crijeva tako ih čineći zdravijima.

Ni sam šećer ne uzrokuje zatvor, no treba imati na umu da uživanje u namirnicama s visokom koncentracijom šećera, poput bombona, znači smanjen unos vlakana i drugih hranjivih tvari, a to zapravo dovodi do zatvora. Ne zaboravite da su i kolači i torte visoko prerađena hrana pa uz ostale pekarske proizvode njihovim unošenjem u organizam dobivate mnogo masti, a malo vlakana i gotovo nimalo tekućine. Bolja su opcija šalica malina, pečene jabuke ili kruške ili energetska čokoladica sa zobenim pahuljicama i suhim voćem, donosi 24sata.hr. 

Volite li prigristi bananu (odličan je izvor vlakana i kalija) kao međuobrok, neka bude zrela. Nezrele i zelene banane imaju veći udio škroba i tanina koji im daju gorak okus, a te tvari pogoršavaju stanje kod opstipacije. Ni “paleo”, odnosno mesna dijeta nije najsretnije rješenje. Osim što hrana bogata željezom uzrokuje zatvor, tako i prehrana bez punozrnatih žitarica s opnama ili mahunarki može dovesti do začepljenja crijeva. 

Ograničavanje ugljikohidrata znači ograničen unos prebiotika, neprobavljivih nutritijenata u mahunarkama, voću i integralnim žitaricama, koji su hrana za dobre probiotike. 

Boca vode spašava stvar

Organizam držite hidriranim pa ga “ispirite” s osam čaša vode dnevno kako biste omekšali stolicu. Ujutro najbolje natočite bocu od 1,5 ili dvije litre s vodom i pokušajte je ispiti do večeri. Ako imate blagu nelagodu od zatvora pokušajte s čepićima od glicerina, rastopljenim magnezijem ili svježe iscijeđenim sokom, primjerice od naranče. Ponekad će pomoći i šalica tople juhe ili šalica kave jer kofein potiče pražnjenje crijeva.

Ne mučite se s mekinjama

Ni unošenje previše vlakana odjednom nije dobro. Iako potiču proces probave stvari, vlakna stvaraju plinove i nadutost kojih se nećete tako lako riješiti. A možda i proljeva. Pomažu rabarbara, artičoke i mahunarke jer djeluju kao prirodni laksativi. Tri dnevne porcije povrća, dvije voćke i malo integralnog kruha trebalo bi biti dovoljno da crijeva normalno rade, kaže dr. Elaine Feldman. 

Top pet najboljih savjeta

Jogurt i med U jogurt dodajte žlicu lanenog sjemena koji će sa sluzi i bubrenjem poticati peristaltiku. Blagi laksativi su i med, sok jabuke i grožđa, žlica ricinusova ulja, zobene mekinje, bosiljak te žličica maslinova ulja natašte.

Tinktura Vodopiju, maslačak, anis, senu i stolisnik u jednakim omjerima namočite u 50-postotnom alkoholu. Držite zatvoreno 2 tjedna. Procijedite i pijte 50 kapi prije doručka i 50 kapi prije večere, savjetuje dr. Ksenija Krajina Pokupec. 

Čaj Kamilicu, bazgu, lan, krkovinu, komorač, crni (ili bijeli) sljez i korijen vodopije pomiješajte u podjednakim količinama pa od mješavine skuhajte litru čaja (dvije žlice) i pijte svježe tijekom dana.

Kolačići Po 250 g smokava i suhih šljiva sameljite te dodajte žlicu meda i 5 g senina lišća. Stavite u staklenku ili napravite male kuglice. Pojedite po žličicu (1-2 kuglice) svako jutro uz čašu vode ili čaja.

Doručak Jedenje ujutro budi crijeva, zato se probudite ranije i organizirajte vrijeme tako da imate vremena sve obaviti. Računajte da ste spremni za kupaonicu pola sata poslije prvog obroka. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.