Nakon tragedije

RMU Banovići će ponuditi posao supruzi stradalog rudara

RMU Banovići će ponuditi posao supruzi stradalog rudara
11.03.2016.
u 19:52
Pogledaj originalni članak

Rudarska inspekcija danas je nastavila s istragom o uzrocima nesreće u jami Omazići. Inspektori su razgovarali s rudarima koji su bili u jami kada se strop srušio.

"Četiri čovjeka, ima nekih različitih izjava u svemu tome. Tako da to treba složiti i vidjeti što se slaže, što ne slaže. Treba još jednom mjesto pregledati, dokumentaciju da se vidi je li to sve u skladu. Da se vidi kako je došlo do loma te podgrade koja je bila na radilištu", kazao je Nuraga Duranović, rudarski federalni inspektor.

Iz Uprave rudnika koji zapošljava 2 800 radnika, tvrde da je sve urađeno po zakonu i da su rudari stručno osposobljeni za rad u jamama. Svake godine imaju sustavno ponavljanje gradiva o sigurnosti, javlja N1. 

Munever Čergić, direktor RMU "Banovići" kaže: "Mi smo po zakonu uradili sve što je zakonom propisano. Počevši od tehničkog rukovatelja do brigadira, poslovođe, inžinjera, nadzornika. Svi segmenti su ispoštovani po zakonu".

Jama u kojoj se dogodila prva poslijeratna nesreća sa smrtnim ishodom, jedna je od najmehaniziranijih u Federaciji BiH. Po riječima stručnjaka, potrebno je imati stručne i obučene ljude u jamama rudnika gdje je zadnja nesreća bila 2011. kada je ozlijeđeno pet rudara.

"Uvođenjem mehanizacije u rudnike, mi imamo sve više točaka gdje se ljudi mogu ozlijediti. Mehanizacija ima svojih prednosti s aspekta sigurnosti, s aspekta humanizacije rada. Ali ako se ne poštuje radno tenička disciplina, bez obzira na mehanizaciju, imat ćemo ozljeda", dodaje Duranović.

Safer Mušanović, sindikat radnika RMU " Banovići" pojašnjava: "Bio je stručan i osposobljen rudar. U obližnjem mjestu, bilo ih je nekoliko. Svi ostali su se povukli, on je želio ugasiti mašinu. Nedostajao mu je samo jedan korak da praktički i on spasi svoj život. Iako mi ulažemo značajna sredstva kada je u pitanju sigurnost i zaštita, to nam je na prvom mjestu, ali rudarske nesreće su nepredvidive".

Iza poginulog 42. godišnjeg rudara Nermina Šehića, koji je zajedno s tri brata radio u rudniku, ostala je supruga i dvoje maloljetne djece.

"Ono što možemo uraditi da ublažimo bol obitelji i djeci, ako je njegova supruga raspoložena zasnovati radni odnos, učinit ćemo to. U skladu s njenom stručnom spremom, jer nema dovoljno godina za mirovinu", naglašava Čergić.

Sahrana Nerminu Šehiću bit će obavljena sutra u banovićkom naselju Grivice gdje policija danas nije dozvoljavala novinarima da kontaktiraju s obitelji poginulog rudara.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.