Agencija za sigurnost hrane BiH obaviještena je ovih dana kako su s bosanskohercegovačkog tržišta povučeni neki zdravstveno neispravni prehrambeni proizvodi, piše Večernji list BiH. To su Babylove dječje eko kašice od jagode i maline s jabukom te topljivi slovenski sirevi proizvođača Pomurske mlekarne iz Murske Sobote.
U prijepornim proizvodima otkriveni su ostaci sredstva za čišćenje koje sadrži klor te nedeklarirani konzervans lizozim koji se proizvodi iz bjelanca jaja i može izazvati alergijske reakcije kod osoba alergičnih na jaja.
Propust proizvođača
Agencija za sigurnost hrane BiH je preko Sustava žurnoga uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obaviještena da su s trgovačkih polica povučeni slovenski topljivi sirevi “Weekend Cheese” i “Prleški sir” proizvođača Pomurske mlekarne koji sadrži nedeklarirani konzervans lizozim. U suradnji s nadležnim inspekcijskim tijelima, Agencija je taj proizvod adekvatno procesuirala.
- Problem s ovim proizvodom je što konzervans lizozim, kao i sva druga sredstva koja mogu izazvati alergijske reakcije ili intolerancije, koji se koriste u proizvodnji ili preradi hrane moraju biti navedeni na deklaraciji, a ovdje je očigledno kod proizvođača došlo do propusta jer nije deklarirao lizozim, što je njegova zakonska obveza i prema propisima u zemlji proizvodnje i u Europskoj uniji, a identično je i u BiH - kaže Dalibor Vidačak, glasnogovornik Agencije za sigurnost hrane BiH.
S tržišta su povučene i Babylove eko kašice od jagode i maline s jabukom, pakiranja od 190 grama, za djecu stariju od četiri mjeseca, čiji je rok trajanja 5. srpnja 2019. U staklenci su pronađeni ostaci sredstva za čišćenje koje sadrži klor. U oba slučaja BiH je bila tek jedna u nizu država u kojima su povučeni ti proizvodi.
Obavijestiti potrošače
- Iznimno je važno da je subjekt u poslovanju s hranom, kada zna ili opravdano sumnja da hrana koju je uvezao, proizveo ili stavio na tržište na drugi način ne udovoljava zahtjevima zdravstvene ispravnosti, prema zakonu o hrani dužan odmah spriječiti stavljanje takve hrane na tržište i u slučajevima kada proizvod nije više pod njegovom neposrednom kontrolom, kada je stavljen na tržište i dostupan krajnjim potrošačima, obveza je subjekta da obavijestiti i potrošače i nadležna tijela - kaže Vidačak.
Ako je hrana već stigla do potrošača, subjekt u poslovanju s hranom mora učinkovito i točno obavijestiti potrošače o razlozima za njezino povlačenje te, ako je potrebno, od potrošača tražiti povrat hrane kojom su već opskrbljeni, kada ostale mjere nisu dovoljne za postizanje visoke razine zaštite zdravlja.