IMA JAK UČINAK

Samo jedna šalica ovog čaja na dan može pomoći kontrolirati dijabetes

Samo jedna šalica ovog čaja na dan može pomoći kontrolirati dijabetes
05.10.2024.
u 19:23
Pogledaj originalni članak

Crni čaj pokazao se najboljim, iako i ostale vrste pomažu povećanom izlučivanju glukoze mokraćom i smanjenjem inzulinske rezistencije Ritual ispijanja čaja je umirujuće, a već dugo se zna da je i dobro za zdravlje. Različite vrste čaja imaju različite utjecaje na organizam, a istraživanja pokauzuju da ovaj ritual umanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za 28 posto. Stručnjaci vjeruju da čaj ima snažne antioksidativne i protuupalne učinke koji poboljšavaju osjetljivost na inzulin, piše Daily mail. Učinci su bili posebno jaki kod crnog čaja, koji uključuje mikrobnu fermentaciju u procesu proizvodnje.

Istraživači sa Sveučilišta Adelaide u Australiji i Sveučilišta Southeast u Kini proučavali su dnevne navike ispijanja čaja 1923 odrasle osobe iz Kine. Uklljučene su bile i osobe koje ne piju čaj redovito te one s poviješću pijenja samo jedne vrste čaja. Pitali su ih o učestalosti pijenja čaja te o vrsti, poput zelenog, crnog, tamnog ili nekog drugog čaja. Rezultate su analizirali u odnosu na rezultate testova količine šećera u urinu, inzulinske rezistencije i glikemijskog statusa.

Kako čaj pomaže?

Svakodnevno pijenje čaja povezano je s povećanjem izlučivanja glukoze mokraćom i smanjenjem inzulinske rezistencije, što ukazuje na manje šanse za preddijabetes i razvoj dijabetesa tipa 2.

Osobe s dijabetesom često pate od bubrežne reapsorpcije glukoze, što znači da njihovi bubrezi preuzimaju više glukoze, sprječavajući izlučivanje urinom i pridonoseći višim razinama šećera u krvi.

Predstavljajući svoje rezultate Europskom udruženju za proučavanje dijabetesa (EASD), u njemačkom Hamburgu, istraživači su otkrili da oni koji povemeno uživaju u šalici čaja imaju 15 posto manji rizik od predijabetesa i 28 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, u usporedbi s onima koji nikad ne piju čaj.

Crni čaj je pobjednik

Naša otkrića upućuju na zaštitne učinke uobičajenog pijenja čaja na upravljanje šećerom u krvi putem povećanog izlučivanja glukoze urinom, poboljšane inzulinske rezistencije i time bolje kontrole šećera u krvi, rekao je profesor Tongzhi Wu sa Sveučilišta u Adelaideu i glavni autor studije.

Oni koji su pili crni čaj imali su 53 posto manji rizik od predijabetesa i 47 posto manji rizik od dijabetesa tipa 2, čak i nakon uzimanja u obzir utvrđenih čimbenika rizika uključujući indeks tjelesne mase (BMI), prosječni arterijski krvni tlak, glukozu u plazmi natašte, kolesterol, unos alkohola, status pušača, obiteljsku povijest dijabetesa i redovitu tjelovježbu. Istraživači su naglasili da su nalazi dobiveni promatranjem, tako da ne mogu dokazati uzročnu vezu, ali se nadaju da će to uspeti daljnjim istraživanjima.

Ova dva začina trebate dodavati u sva jela, tvrde liječnici

Naša otkrića upućuju na to da svakodnevno ispijanje tamnog čaja ima potencijal smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 i progresiju kroz bolju kontrolu šećera u krvi, rekao je profesor Zilin Sun sa Sveučilišta Southeast . Dodao je da kada se pogledaju svi različiti biomarkeri povezani s uobičajenim pijenjem tamnog čaja, to može biti jednostavan korak koji ljudi mogu poduzeti kako bi poboljšali svoje zdravlje.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.