kontrole

Sanitarni nadzori na graničnim prijelazima 24 sata, evo koja je procedura

Foto: HRT/ilustracija
Sanitarni nadzori na graničnim prijelazima 24 sata, evo koja je procedura
14.03.2020.
u 15:31
Pogledaj originalni članak

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, imajući u vidu ozbiljnost situacije povodom proglašene globalne pandemije koronavirusa (COVID-19), pojasnio je procedure sanitarnog nadzora na graničnim prelazima, te naglasio važnost poštivanja mjera zdravstvenog nadzora i organičavanja kretanja.

Ajdinović navodi da su u okviru sanitarne kontrole, svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH su dužni popuniti sanitarni upitnik i dati točne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju.

Na osnovu podataka iz zdravstvenog upitnika kao i očitanja termalne kamere koja omogućava detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, federalni sanitarni inspektori poduzimaju dalje mjere u smislu stavljanja osobe pod zdravstveni nadzor u skladu s Procedurama nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19), koje se primjenjuju prema svim putnicima koji dolaze s područja, Francuske, Njemačke i Španjolske.

Svim stranim državljanima koji ulaze u FBiH iz navedenih zemalja propisuju se mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana.

Svim BiH državljanima i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, a ulaze u FBiH iz navedenih zemalja izdaje se Rješenje o obveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana.

Putnici s povišenom temperaturom se, u suradnji s osobljem zračne luke, do dolaska epidemiologa i liječnika smeštaju u prostor za privremenu izolaciju osoba s povišenom temperaturom.

Ajdinović podsjeća da je zabranjen ulazak u BiH državljanima NR Kine, Južne Koreje, Irana i Italije.

Naglašava da je Federalna uprava za inspekcijske poslove uspostavila redovitu komunikaciju i koordinaciju sa svim županijskim ministarstvima unutarnjih poslova i upravama policije, na osnovu koje se uspostavlja praćenje i kontrola provođenja mjera zdravstvenog nadzora po rješenjima federalnih sanitarnih inspektora. 

Shodno tome, Federalna uprava za inspekcijske poslove će na dnevnoj osnovi županijskim ministarstvima unutarnjih poslova i upravama policije dostavljati popise – preglede osoba kojima su izdana rješenja od strane federalnih sanitarnih inspektora (s imenima i prezimenima, adresama i kontakt telefonima lica/putnika i datumom izdavanja rješenja), na osnovu kojih će policijski organi u FBiH poduzimati mjere iz svoje nadležnosti u vezi s poštivanjem naredbi iz donesenog rješenja nad putnicima/ osobama kojima su od strane federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u razdoblju od 14 dana, navodi direktor FUZIP. 

Na 12/13. ožujka, prema do sada dostupnim podacima, federalni sanitarni inspektori su izdali 303 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji putnika/osoba na razdoblje od 14 dana.

Građani koji se vraćaju u BiH trebaju znati da se sanitarni pregledi na graničnim prelazima Bijača, Izačić, Gorica, Kamensko, Bosanski Šamac i Orašje vrše u 24 sata dnevno, u tri smjene, te upozoravaju se na neophodnost točnog i vjerodostojnog popunjavanja sanitarnih upitnika i provođenje zdravstvenih mjera u cilju održavanja stabilne epidemiološke situacije u BiH/FBiH.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove apelira na putnike kojima su od federalnih sanitarnih inspektora izrečene mjere ograničenog kretanja/izolacije u razdoblju od 14 dana, da se pridržavaju izrečenih mjera i upozorava da je kršenje propisanih mjera kažnjivo u skladu s članom 225. Kaznenog zakona FBiH. Propisana kazna za nepostupanje po propisima ili naredbama nadležnih organa je do jedne godine zatvora.

Ajdinović napominje kako davanje lažnih podataka predstavlja kazneno djelo propisano članom 348. Kaznenog zakona FBiH, a propisana kazna je do tri godine zatvora.

Preporučuje BiH državljanima i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u BiH, da otkažu sva svoja putovanja izvan BiH.

Ajdinović podsjeća javnost da je, na prijedlog entitetskih ministarstva zdravstva, donesena odluka da svi građani BiH koji dolaze iz inozemstva idu u izolaciju od 14 dana. Odluka stupa na snagu od 16. ožujka u šest sati ujutro.

Shodno odluci, broj graničnih prijelaza za kontrolu roba i putnika će biti reduciran, kako bi se omogućilo neprekidno vršenje sanitarnog nazora putnika/osoba i roba.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.