Ovaj recept je vrlo jednostavan, a kiflice su savršeno mekane i fine.
Sastojci (za 6 osoba)
450 gr glatkog brašna
1 kom svježeg kvasca
130 ml mlake vode + žličica šećera
2 žličice soli
130 gr svježeg sira
20 ml otopljenog prohlađenog maslaca
2 kom jaja
DODATNO
svježi sir, pršut, panceta za punjenje kiflica
1 jaje za premazivanje
kim ili sezam za posipanje
malo soli za posipanje
Priprema
1.U posudu dodajte svježi kvasac, mlaku vodu i žličicu šećera i ostavite sa strane da se podigne.
U drugu posudu dodajte prosijano glatko brašno, dvije žličice soli i promiješajte, dodajte jaja koja su bar par sati prije pripreme bila na sobnoj temperaturi i dobro rukama umijesite, zatim dodajte rastopljen, prohlađen maslac i sve ostale sastojke i strpljivo, polako dobro mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Zatim tijesto pustite pokriveno sa toplom krpom da odstoji oko sat vremena, piše Coolinarika.
NAPOMENA: Prostorija bi trebala biti topla, tijesto će vam bolje narasti.
2.Nakon sat vremena opet dobro tijesto mijesite, podijelite u dvije "loptice" jednake veličine i pustite da tijesto odstoji 15-ak minuta otkriveno.
Zatim tijesto razvaljajte na otprilike prst debljine u obliku kruga, i podijelite krug na šest jednakih dijelova u obliku "trokuta" i pustite da tijesto još malo odstoji.
Nakon 10-ak minuta premažite kiflice sa svježim sirom, napunite po vašem ukusu sa sitno nasjeckanim pršutom ili pancetom i pustite da 5 minuta odstoje.
3.Na kraju kiflice premažite sa dobrom razmućenim jajetom, posipajte lagano sa malo soli, kimom ili sezamom po vašem ukusu i pecite oko 30-ak minuta na 180° dok fino ne porumene.
4. DODATNO:
Kada tijesto podijelite na dvije loptice jednake veličine, možete svaku lopticu podijeliti na još 5 manjih loptica i tanko razvaljati, svaku premazati sa otopljenim prohlađenim maslacem i opet umijestiti. Rezultat je tijesto koje se fino lista, koje je puno, mekano i još finije i ukusnije.