odličan recept

Savršeno prhka orahnjača - za svaku priliku

Foto: Sweet 'n' Salty by Matea
Savršeno prhka orahnjača - za svaku priliku
20.12.2022.
u 07:33
Pogledaj originalni članak

Orahnjača mora biti sočna i točka. Inače to nije to. Ona je oduvijek glasila za nešto što pripremaju bake. Njihova čarobna ruka, osjećaj i iskustvo su ono što orahnjaču čini kvalitetnom. No znate što? To uopće nije istina. Iako bakina orahnjača nema poseban šarm, ni ova nije ništa manje ukusna. Dapače. I uz sve to, postupak nije nimalo kompliciran, piše gastro.24sata.hr.

Napomena: Orahe je uvijek bolje samljeti mlincem, ukoliko ga imate, nego koristeći multipraktik. Velike brzine mljevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlinac vam daje točno ono što u ovom slučaju trebate.

Sastojci:

Za tijesto:

200 grama maslaca ili svinjske masti

400 grama oštrog brašna

60 grama šećera

2 žumanjka

1 kiselo vrhnje

1 prašak za pecivo

korica od jednog limuna

Priprema: 

Omekšali maslac ili svinjsku mast miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna. Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.  

Za nadjev:

300 grama mljevenih oraha

250 grama šećera

1 vanilin šećer

2 bjelanjka

100 ml mlijeka

2 žlice ruma

Priprema:

Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer. Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum. Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.

Za premaz:

50 grama otopljenog maslaca

Za posip:

šećer u prahu  

Priprema:

Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela. Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.

Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.

Premazati orahnjače s otopljenim maslacem. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata.

Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.