počnite ih jesti

Sjemenke ove biljke smanjuju razinu šećera u krvi te kolesterol

Foto: shutterstock
Sjemenke ove biljke smanjuju razinu šećera u krvi te kolesterol
18.09.2024.
u 08:29
Djelovanje piskavice na zdravlje organizma vrlo je široko. Bogata je proteinima, a dodate li je u hranu, podići ćete je na drugi nivo
Pogledaj originalni članak

Piskavica je biljka čije se sjeme koristi u prehrani te ima mnoga blagotvorna svojstva. Naziva se još i božja travica, grohotuša, grčko sijeno, grčko sjeme, jarčev rog, kozji rog…

Samo 100 grama sjemenki piskavice sadrži 60% ugljikohidrata, 25% dijetalnih vlakana, 23 g proteina, 6 g lipida i 9 g vode. Piskavica je posebno bogata kalijem, fosforom, magnezijem i kalcijem. Svježi listovi piskavice sadrže oko 86% vode, 6% ugljikohidrata, 4% bjelančevina i oko 1% vlakana i masti, piše Ordinacija.hr.

Ugljikohidrati iz sjemenki piskavice imaju visok glikemijski indeks (GI), što znači da mogu smanjiti razinu šećera u krvi, kao i kolesterol. Dodavanjem piskavice može se smanjiti glikemijski indeks drugih namirnica. Primjerice, dodavanje mješavini slanutka i riže smanjilo je GI sa 68% na 43%.

Najbolje su pečene

Pečene sjemenke piskavice imaju manji udio ugljikohidrata, ali veći udio proteina. Sjeme piskavice sadrži proteine koji su otporni na toplinu, vrlo su stabilni i topljivi u vodi. Doda li ih se u umake, juhe, kruh, sireve ili deserte, sjemenke piskavice dat će okus i teksturu i zgušnjavanje, uz nutritivne prednosti.

Namakanje, klijanje i pečenje sjemenki piskavice povećava probavljivost proteina za 10-15%. Također, kratko blanširanje može povećati sadržaj vitamina u sjemenkama piskavice.

Dobrobiti piskavice

Omjer omega-6:omega-3 u sjemenkama piskavice je gotovo 3:1, što je slično onome u konoplji, promiče zdravlje i smanjuje rizik od kroničnih bolesti povezanih s prehranom.

Trigonelin je najzastupljeniji alkaloid prisutan u piskavici i potencijalno štiti od dijabetesa tipa 2 i neurodegenerativnih bolesti. Dokazano je da triogenelin smanjuje lipide u krvi, podupire rad bubrega i jetre te sprječava kancerogene promjene. Također može spriječiti bakterijske i virusne infekcije.

Koristi se kao čaj za izbacivanje sluzi iz sinusa, grla, prsa i gornjeg respiratornog trakta. Također liječi sluznicu dišnog sustava, a djelotvorna je i protiv alergija.

Pokazalo se i da smanjuje simptome PMS-a, odlično djeluje na kožu te stimulira rad jetre i bubrega.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.