DOBRE SU I TRI MJESECA OD ZAMRZAVANJA

Skoro je kraj sezoni tikvica: Evo kako ih zamrznuti da u njima uživate i u prosincu

Foto: shutterstock
Skoro je kraj sezoni tikvica: Evo kako ih zamrznuti da u njima uživate i u prosincu
03.09.2021.
u 07:42
Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara
Pogledaj originalni članak

Bez obzira da li ih poslužujete pohane, pečene u štruci kruha, kao rižoto, s tjesteninom ili punjene, zbog domišljatih kućanica tikvice više ne moraju biti isključivo ljetna hrana - voditeljica restorana i autorica recepata Karla Walsh kaže da za njihovo zamrzavanje samo slijedite ova četiri koraka - i u studenom ili prosincu se prisjetite zašto ih volite...

Korak 1: Sjeckanje u odgovarajući oblik

Oštrim nožem pažljivo narežite tikvice u oblik koji želite za zamrzavanje - a ovisno o tome kako ih kasnije mislite spremati, preporučujemo rezanje na kriške ili usitnjavanje na male komadiće. Iako se tikvice mogu zamrznuti i cijele, tako će ih kasnije biti teže odmrznuti i pripremiti, pa je najbolje unaprijed odlučiti kakav vam oblik odgovara.

Ako ih želite zamrznuti da ih kasnije dodate u tijesto za kruh, muffine ili kolače, najbolje ih je zamrznuti nasjeckane na komadiće. Tako ih možete rezati i za juhe, gulaše i umake, ali ih u ta jela možete dodavati i narezane na kriške.   

Korak 2: Blanširanje

Tikvice blanširajte u kipućoj vodi 30 do 60 sekundi, ovisno o veličini komada, pa ih odmah dodajte u zdjelu s hladnom vodom. Iako ih se može zamrznuti i odmah nakon sjeckanja, blanširanjem vrućom, pa stavljanjem u hladnu vodu pomaže da i nakon zamrzavanja i odmrzavanja tikvice imaju dobar okus i boju, te da dulje budu tvrde. 

Korak 3: Sušenje

Ocijedite ih i dobro osušite papirnatim ručnicima jer uklanjanje vlage sprječava da u zamrzivaču zadobiju 'opekline'.

Korak 4: Zamrzavanje

Blanširane i osušene tikvice stavite na lim za pečenje obložen papirom i zamrznite preko noći. Kad se smrznu, prebacite ih u vrećice za zamrzavanje ili hermetički zatvorene posude, a na njih napišite datumom zamrzavanja. Imajte na umu da ih možete koristiti tri mjeseca od smrzavanja, objasnila je Walsh za Bhg.com.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.