Kiflice s kiselim vrhnjem iznenadit će vas kad ih probate. Mekane su i jako ukusne, a nisu teške za napraviti. Kad ih probate često ćete ih praviti za doručak.
Sastojci
520 g brašna
1 suhog kvasca
1,5 mala kašika praška za pecivo (5g)
1 bjelance
1 mala kašika šećera
250 ml mljeka
30 g mekog maslaca
80 g kiselog vrhnja
Za premazati:
1 žumance, malo vode
sjemenke po želji za preko
Priprema
1. Brašno pomješati sa svim suhim sastojcima. Mlijeko i maslac zagrijati da bude mlako pa dodati brašno smjesi kao bjelance i kiselo vrhnje i sve umjesiti. Ostaviti da miruje 30 minuta. Pripremiti pleh obložen s papirom za pečenje, piše Coolinarika.
2. Tjesto staviti na pobrašnjenu površinu, izraditi toliko da se ne lijepi i podjeliti na 2 jednaka djela. Oba djela razviti u što veći krug pa sjeci na trokute veličine po zelji. Zavijati ih od sireg djela ka uzem i na pleh stavljati. Pustiti da stanu 20 minuta.
3. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva. Kiflice premazati s mješavinom žumanceta i malo vode, posuti sjemenkama po zelji i peci 20-25 minuta.