Slasni i masni... hercegovački uštipci

Slasni i masni... hercegovački uštipci
21.02.2023.
u 20:09
Pogledaj originalni članak

U tradiciji su se hercegovački uštipci pripremali bez jaja i bez vrhnja, ali čep rakije lozovače nije se smio izostaviti. Ovo jednostavno jelo od prženog tijesta rado se jede i danas, i to ne samo na Fašnik

Uz krafne i fritule na sto načina i varijanti, hrskave kroštule, langošice, poderane gaće…, još jedan masni i slasni zalogaj u vrijeme karnevala definitivno su i hercegovački uštipci. U tradiciji, pravili su se od jednostavnih sastojaka, često i bez jaja, no uvijek su bili ukusni, a moglo ih se jesti same ili uz neki slani ili slatki dodatak. Takvi, jednostavni a ukusni su i danas.

Naravno, stari Hercegovci sigurno nisu imali Nutellu ili neki sličan namaz, no priznajemo da bismo mi njome rado namazali hercegovačke uštipke, a vjerujemo da su jednako ukusni i s marmeladom, malo pršuta i/ili sira…

Hercegovački uštipci se prema tradicionalnom receptu pripremaju samo od brašna, soli, vode i rakije lozovače, no voda se može zamijeniti kiselim vrhnjem, mlijekom ili mileramom, a u receptu koji donosimo navedena su kao sastojak i – jaja. Da napraviš ovu finu karnevalsku poslasticu trebat će ti oko pola sata, a navedena količina bit će dovoljna za 8 porcija od kojih svaka iznosi oko 400 kalorija. Hercegovački uštipci jednostavno se pripremaju, i može ih bez problema napraviti i kulinarski početnik

Gusto tijesto za hercegovačke uštipke

 

Hercegovački uštipci

Sastojci: 2 jaja 500 g pšeničnog brašna 2 dl kiselog vrhnja sa 20 % mliječne masti 1 žličica soli 2,5 dcl biljnog ulja 1 žlica (ili 1 čep) rakije

 

Postupak: Pjenasto umiješaj jaja i dodaj im brašno i sol. Postupno dodaj umućeno kiselo vrhnje, koje je prethodno bilo na sobnoj temperaturi. Neka smjesa bude dovoljno gusta, da se može grabiti žlicom. Zagrij ulje u dubokoj tavi i žlicom sipaj smjesu te prži uštipke s jedne i druge strane. Savjet više: Bitno je pripaziti na temperaturu ulja – ono ne smije biti prevruće kako uštipci ne bi prerano dobili tamnu boju, a iznutra ostali sirovi. Dobro je prilikom prženja uštipaka uvijek imati pri ruci malo vode – ako se tijesto previše zgusne, da ga možeš razrijediti.
 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.