Optužen 23-godišnji banjolučanin

Slovenskom konzulu od udara auta polomljena lubanja, optuženi vozio skoro duplo brže od dopuštenog

Slovenskom konzulu od udara auta polomljena lubanja, optuženi vozio skoro duplo brže od dopuštenog
31.08.2022.
u 14:33
Pogledaj originalni članak

Vozač "golfa" Sergej Miljković (23) iz Banjaluke išao je brzinom 97 kilometara na sat kada je udario slovenskog konzula u Banjoj Luci Marjana Ristića (62) kojem je od siline udara pukla lubanja pa je preminuo na licu mjesta. 

Ovo je navedeno u potvrđenoj optužnici protiv Miljkovića koja ga tereti za ugrožavanje javnog prometa. Optužnicu je podiglo banjolučko Okružno tužiteljstvo, a potvrdio Osnovni sud.

Nesreća se dogodila 29. ožujka u Bulevaru Petra Bojovića u naselju Borik u Banjoj Luci.

– Miljković je upravljao automoblom „golf 4“ i kretao se desnom kolovoznom trakom na Bulevaru vojvode Petra Bojovića, iz pravca Borika u pravcu Starčevicea. Automobil je vozio nedopuštenom brzinom od 97 kilometara na sat, iako je brzina kretanja prometnim znakom bila ograničena na 50 kilometara na sat– navodi se u optužnici.

Dodaje da je optuženi  olako držao da neće nastupiti prometna nezgoda ili da će je moći spriječiti.

– Krećući se nedopuštenom brzinom dolaskom do kućnog broja tri navedenog Bulevara, vozilo nije držao što bliže desnoj ivici kolovoza i na tolikoj udaljenosti od nje da s obzirom na brzinu kretanja vozila i osobine puta ne ugrožava druge sudionike u prometu, niti je obratio pažnju na pješake koji se kreću trotoarom. Nakon toga je u pokušaju da prijeđe u drugu prometnu traku, izgubio kontrolu nad  vozilom, usljed čega je došlo do zanošenja. Potom je automobil prešao iz desne u lijevu prometnu traku desne kolovozne trake – precizirano je u optužnici.

Objašnjava se da je nakon zanošenja Miljković vozilom prešao preko biciklističke staze na trotoar sa desne strane u smjeru kretanja, usljed čega je bočnim lijevim dijelom vozila udario u  noge Ristića.

Konzul Slovenije se kretao trotoarom iz pravca Borika u pravcu Starčevice, a usljed  udara je  pao na tlo i zadobio teške tjelesne ozljede.

- On je zadobio ozljede u vidu višestrukih prijelioma kostiju krova i osnovice lubanje, krvarenja unutar lubanjske šupljine, razorenja moždanog tkiva, nagnječenja pluća, višestrugog prijeloma kostiju lica, preloma i iščašenja u predjelima ekstremiteta, usljed kojih povreda je oštećeni preminuo na licu mjesta – navedno je u optužnici.

Očevici su rekli da je nastradali pješak šetao trotoarom kada ga je, s leđa, pokosio „golf“ kojim je upravljao Miljković, a koji je odjednom iz nepoznatih razloga izgubio kontrolu. Navodno je u blizini mjesta nesreće bila i osoba medicinske struke, koja je pokušala pomoći ozlijeđenom pješaku, ali mu zbog težine ozljeda nije bilo spasa.

Neslužbeno, nakon nesreće vozač je alkotestiran i utvrđeno je da nije imao alkohola u krvi, a nije ni odranije poznat policji po kaznenim djelima. Kako je potvrđeno nakon obdukcije tijela, u ovom slučaju ključne su bile teške ozljede glave, usljed kojih je na licu mjesta nastupila smrt.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.