Smokva je još jedna kultura koju Hercegovina nije prepoznala, bio bi sažetak uvodnog izlaganja Marka Ivankovića, ravnatelja Federalnog agromediteranskog zavoda na petoj promotivno-ocjenjivačkoj i znanstveno-stručnoj radionici o temi "Smokva".
Što više razbijajući stereotipove o smokvi kao manje vrijednoj kulturi, ravnatelj Ivanković je citirao grčkog filozofa Platona koji je tvrdio da je "smokva prijateljica filozofa", to jest da poboljšava pamćenje.
Ravnatelj Ivanković je dalje naglasio kako je suvremena znanost Platonu dala za pravo, ali Hercegovci to još izgleda ne prepoznaju, jer, prema inventarizaciji koju je izvršio upravo Agromediteranski zavod, intenzivni nasadi smokve zauzimaju 27 hektara.
Obiteljska gospodarstva
S obzirom na mogućnosti, to je malo i premalo, Hercegovina može puno više od trenutačnih 12.000 stabala u intenzivnom nasadu. Proizvodnjom smokava i proizvoda od smokava bavi se 45 obiteljskih gospodarstava.
Smokva se plasira uglavnom u svježem stanju, što koliko god ona ljekovita bila, smanjuje gospodarski potencijal ove kulture. Za sada je na tržištu prisutno sedam proizvoda - sušena smokva, pekmez, džem, slatko, liker, rakija i smokvenjak.
Kompletan članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...