Taste Atlas objavio

Somun uvršten na popis najboljih peciva na svijetu, dobio veće ocjene od tortilje i fokače

Somun uvršten na popis najboljih peciva na svijetu, dobio veće ocjene od tortilje i fokače
07.07.2023.
u 07:39
Bosanski somun je na 15. mjestu, a zanimljivo je da su se iza njega našla fokača, (17. mjesto), jufka (19. mjesto), lepinja (25. mjesto), tortilja (37. mjesto) itd.
Pogledaj originalni članak

Taste Atlas objavio je popis najboljih peciva na svijetu prema ocjenama čitatelja, a u nju je uvršten i somun.

Prvo mjesto zauzeo je roti canai, koji se jede u Bruneju, Indoneziji, Maleziji, Singapuru i na Tajlandu. Iza njega su se našli indijski naan s bijelim lukom, perzijski kruh nan-e barbari...

Bosanski somun je na 15. mjestu, a zanimljivo je da su se iza njega našla fokača, (17. mjesto), jufka (19. mjesto), lepinja (25. mjesto), tortilja (37. mjesto) itd., piše Klix.ba.

Foto: Taste Atlas

"Somun se pravi od brašna, vode, soli i kvasca. Nakon što je tijesto pripremljeno, tradicionalno se peče u krušnoj peći, ali se danas većinom priprema u šporetima. Postoji mnogo varijanti somuna. Naprimjer, neki ga spremaju sa susamom, dok drugi u tijesto dodaju ulje", između ostalog je navedeno u opisu.

Legenda kaže kako je ova posebna vrsta kruha nastala kada su osmanski vojnici pohodili Balkan. Njima je bilo potrebno pecivo koje se može brzo napraviti i napuniti različitim namirnicama.

On se danas najčešće jede uz ćevape. Naravno, također dobro ide uz druge vrste mesa. Važno je napomenuti da stanovnici naše države naglašavaju razliku između somuna i lepinje. Somun je tanji, odnosno mekši i definitivno ukusniji. Podrazumijeva se da ga rado jedu i u regiji, posebno u Srbiji i Hrvatskoj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.