Nemojte zbog neugodnog zadaha izbjegavati češnjak: Ovo će ga ukloniti u trenu

Nemojte zbog neugodnog zadaha izbjegavati češnjak: Ovo će ga ukloniti u trenu
09.05.2023.
u 11:33
Pogledaj originalni članak

Tisućama godina češnjak je slavljen zbog svojih ljekovitih prednosti, a postoji i sve više dokaza koji to podupiru..., napisala je dr. Rossi na svom Instagram profilu 'theguthealthdoctor'. 

Nedavno je gastroenterologinja Megan Rossi objavila post u kojem objašnjava kako se najlakše riješiti lošeg zadaha od češnjaka, a njen je jednostavni savjet brzo na Instagramu postao viralan. Liječnica iz Velike Britanije kaže tako da je za loš zadah žvakanje jabuke daleko učinkovitije od bilo žvakaće gume, s kojom se miris češnjaka nikad ne može potpuno ukloniti. Napomenuvši svima i da samo zbog lošeg mirisa ne treba izbjegavati češnjak, Rossi napominje i da njegov glavni sastojak alicin dokazano jača imunološki sustav i pomaže u borbi protiv virusa. Ipak, kaže, mnogima neugodan zadah od češnjaka smeta, a problem je i što može potrajati gotovo cijeli dan. 

“Izbjegavate li češnjak zbog straha od lošeg zadaha? Provjerite zašto ipak ne biste trebali od njega odustati; i kako s jednostavnim trikom suzbiti neugodan miris koji može uzrokovati!”, piše Rossi na platformi. Ipak, nastavlja, tisućama godina češnjak je slavljen zbog svojih ljekovitih prednosti, a postoji i sve više znanstvenih dokaza koji to podupiru…

“Dok češnjak putuje kroz probavu, njegovi se nusproizvodi apsorbiraju se u krvotok i prenose u pluća”, objasnila je, “a zbog toga se u ustima zadržava njegov miris kojeg se nijedna žvakaća guma ne može potpuno riješiti.” Umjesto nje, Rossi protiv lošeg mirisa iz usta preporučuje – dobru staru jabuku.

“Pokazalo se da biljne kemikalije iz jabuke; poput npr. kvercetina; stupaju u interakciju sa spojevima sumpora u češnjaku, dezodorirajući taj neugodan miris”, rekla je. Također, ona dodaje i da postoje još četiri biljke koje mogu pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa češnjaka: a to su metvica, peršin, špinat i zelena salata.

“Prije nego ga pojedete ili ubacite u hranu, nasjeckani češnjak ostavite desetak minuta sa strane, kako bi se oslobodilo što više alicina – savjetuje još liječnica. “Početi ću u vodu koju pijem stavljati metvicu!”, napisala je jedna pratiteljica u komentarima, a mnogi su se složili kako loš zadah nije razlog da se ne konzumira namirnica s toliko dokazanih zdravstvenih prednosti.

 
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.