Znate li one dosadne niti koje vam zadaju probleme kada pokušavate očistiti klip kukuruza i skuhati ga, a koje obično završe u kanti za smeće? Riječ je o kukuruznoj svili ili u narodu poznatoj kao kukuruzni brkovi koji su bogati biljnim vlaknima, proteinima, kalijem i manganom, piše Zadovoljna.hr.
Za ljekovitost kukuruzne svile znali su Indijanci još 5000 godina prije Krista, danas se smatra saveznicom ženskog zdravlja i fit forme, a pogotovo ako dolazi u obliku čaja.
Čaj od kukuruzne svile jedan je od najjačih prirodnih diuretika. On potiče izlučivanje mokraće i bakterija iz organizma zbog čega je od velike pomoći kod upale mjehura i urinarnih infekcija, te bubrežnih kamenaca.
Ubrzava cirkulaciju tijela i smanjuje skupljanje vode u zglobovima, a pomaže i kod mršavljenja te predmenstrualnih tegoba. Dobar je i detoksikacijski alat koji olakšava rad jetre, a smanjuje i bol u zglobovima koja je posljedica reumatskih bolesti.
Kako napraviti čaj?
Jednu čajnu žličicu dobro osušene kukuruzne svile treba preliti s šalicom vruće vode, pustiti da odstoji nekoliko minuta, procijediti te popiti jednom dnevno, ili maksimalno dva do tri puta u danu. Čaj se ne preporučuje piti nekoliko sati prije spavanja.
Nemojte sami sušiti kukuruznu svilu ako niste sigurni jesu li u proizvodnji korištene štetne tvari poput pesticida. Također, kukuruzna svila koja nije dobro osušena gubi ljekovita svojstva, te je nije preporučljivo upotrijebiti za čaj.
U hladnije doba godina kada nema svježeg kukuruza na raspolaganju, u trgovinama zdrave hrane moguće je kupiti već gotovi čaj od kukuruzne svile. Dvije čajne žličice kukuruzne svile potrebno je skuhati u 3 decilitra vode, ostaviti poklopljeno 5 minuta, procijediti i piti bez ikakvih sladila.