Idealan kolač za hladne zimske dane, kada nam je cimet najbolji prijatelj. Kolač se sastoji od svega nekoliko sastojaka, od kojih sve zasigurno već imate u kuhinji, piše coolinarika. Čar ovog kolača jest da se vrlo brzo i lako sprema, nema mnogo packanja, brzo se ispeče - a još brže pojede!
Sastojci:
- 2 Kom jabuke
- 4 Žlicice limunov sok
- 70 g Šećer
- 110 g Pšenične krupice (griza) Podravka
- 1 Vrećica Cimet šećera Dolcela
- 2 Kom Jaja
- 100 g margarin
- 1 Vrećica Prašak za pecivo Docela
- 4 Žličice Cimeta u prahu Podravka
- 100 g mekog butera /maslaca
- 50 g šećer u prahu Dolcela
Priprema:
1. Jabuke ogulimo te naribamo na tanko i široko, posipamo s 2 žličice cimeta i 2 žličice limunovog soka.
2. Jaja umutimo pjenjačom, dodamo šećer te zatim griz i prašak za pecivo dok ne dobimo glatku smjesu, rastopimo margarin te ulijemo u smjesu. Također dodamo malo limunovog soka, po želji.
3.U smjesu griza, šećera i jaja dodamo naribane jabuke, promiješamo te izlijemo cijelu smjesu u kalup po želji (manjih dimenzija jer kolač neće previše narasti).
4.Kolač pečemo na prethodno ugrijanu pećnicu na 160-180 stupnjeva (ovisno o jačini pećnice) cca 30min).
5.U međuvremenu, pripremimo glazuru tako što otopimo maslac na laganoj vatri, dodamo šećer u prahu i 2 žličice cimeta. Po završetku pečenja kolača 30min, kolač probodemo vilicom te prelijemo glazurom, nakon čega pečemo dodatnih 5-10min
Posluživanje
Pričekamo 10min da se lagano ohladi, pa ga možemo pojesti. Servirati ga možemo tako da na svaku krišku dodamo po kuglicu sladoleda od vanilije (ili po vašoj želji), nakon čega jedino što ostaje jest prste polizati!
Savjet
Ukoliko nemate šećera u prahu za glazuru, možete koristiti i obični šećer, samo će se mrvicu osjetiti grublje obzirom da se neće uspjeti rastopiti u maslacu.