Starinski i jednostavni recept za prhke štrudlice s pekmezom

Starinski i jednostavni recept za prhke štrudlice s pekmezom
06.01.2024.
u 14:09
Pogledaj originalni članak

Jedan starinski recept od malo sastojaka, bez puno filozofiranja – onaj za štrudlice, odličan je da se zasladite uz kavu ili čaj.

Ove štrudlice su dokaz da su jednostavne stvari često i najbolje.

Sastojci

  • 250 g margarina
  • 180 g (1 čaša) kiselog vrhnja
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g mekog brašna pekmez (od dunja ili šljiva)
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

U plastičnu posudu nasjeckajte omekšali margarin na listiće. Ubacite vrhnje, vanilin šećer i brašno i rukom zamijesite fino glatko tijesto. Dobiti ćete jako lijepo tijesto koje se ne lijepi i neće biti potrebe da dodajete još brašna.

Tijesto je odmah spremno za rad. Napomena: u tijesto ne ide šećer jer štrudlicama sasvim dovoljnu slatkoću daju pekmez i šećer u prahu posut odozgo, ali ako volite slađe, slobodno dodajte i u tijesto 1-2 kašike šećera.

Pobrašnite radnu površinu i istresite tijesto. Razvaljajte ga na veliki pravokutnik na otprilike 3 mm debljine. Tijesto izrežite na trake 8 cm širine. Po sredini svake trake rasporedite pekmez.

Jako je važno da pekmez bude što čvršći kako vam ne bi iscurio. Savijte krajeve trake tako da dobijete dugačku štrudlu, i obvezno prstima pritisnite krajeve na sastavu da se štrudla ne bi rastvorila.

Okrenite štrudlu na drugu stranu, tako da vam sastav dođe dole. Prebacite štrudlu u plah za pečenje obložen papirom za pečenje. Ponovite ovaj postupak sa svim trakama tijesta.

Tek kada ste poslagali sve štrudle, izrežite svaku štrudlu na male štrudlice, dužine oko 5 cm, ili već na željenu veličinu.

Ovo je  bolja metoda nego da pojedinačno stavljate svaku malu štrudlicu u pleh, jer će ovako biti pripijene jedna uz drugu čime ćete spriječiti da pekmez iscuri. Štrudlice speći na 180 stupnjeva, 25-30 minuta, odnosno dok blago ne porumene.

Na samom kraju pečenja pojačajte pečnicu na 200 stupnjeva na par minuta dok dobijete željenu boju.

Kad se ohlade pospite po njima šećer u prahu, a čuvajte iz zatvorene u limenoj kutiji.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.