Bučino se ulje dobiva prešanjem oguljenih poprženih sjemenki. Prženjem na temperaturi od oko 110°C oslobađa se poželjna aroma koja podsjeća na orašaste plodove. Ovo je ulje kulinarski specijalitet u Austriji, odakle se proširilo i u naše krajeve, piše zivim.hr.
Među masnim kiselinama dominiraju oleinska (omega-9) i linolna (omega-6) kiselina. Tu su još palmitinska i stearinska kiselina. Prisutnost linolenske kiseline, koja je osjetljiva na oksidaciju, niska je pa se uz bučino ulje veže visoka antioksidativna stabilnost, što ima pozitivan učinak i na zdravlje ljudi.
Bučino je ulje bogato karotenoidima koji djeluju kao antioksidansi, a k tome sudjeluju i u stvaranju boje. Ima ih više u bučinom nego u suncokretovom ulju, što se jasno uočava i laičkom usporedbom izgleda. Ovo ulje sadrži i tokoferole koji pokazuju vitaminsko i antioksidativno djelovanje.
Brojni učinci na zdravlje
Poželjan se učinak bučinog ulja na zdravlje veže uz njegove aktivne tvari i njihovo međudjelovanje. Brojni su pozitivni učinci ovoga ulja na organizam. Olakšava tegobe vezane uz artritis, pomaže normalizaciju visokog krvnog tlaka, a također smanjuje povećanu koncentraciju kolesterola i glukoze u krvi. Valja spomenuti i zaštitno djelovanje protiv različitih vrsta raka; želuca, dojke, pluća i debelog crijeva. K tome, bučino ulje podržava zdravlje zglobova i kostiju.
U gastronomiji
Bučino ulje mnogima je omiljeni dodatak zelenoj salati, potočarki i matovilcu. Na njemu se prže jaja, a također se dodaje juhama i sladoledu jer im daje specifičnu aromu. Povrh svega izvrsno se slaže sa zapečenim, ali i grahom na salatu, pa ako još niste, svakako isprobajte...
Isprobajte
SVJEŽI SIR S BUČINIM ULJEM
Sastojci:
5 jušnih žlica svježeg sira
1 jušna žlica bučinog ulja
1 jušna žlica nasjeckanih bučinih sjemenki
papar i sol
Priprema:
Bučine sjemenke blago popržite na tavi i zatim ih sitno nasjeckajte.
U blenderu pomiješajte svježi sir, bučino ulje, bučine sjemenke, papar i malo soli.
Servirajte uz blago tostiran crni, zobeni ili raženi kruh.