Velika tragedija

Stomatolog o smrti djevojke nakon vađenja zuba: 'Može biti više uzroka...'

Foto: agencije
Stomatolog o smrti djevojke nakon vađenja zuba: 'Može biti više uzroka...'
16.10.2024.
u 18:52
Pogledaj originalni članak

Smrt 16-godišnje djevojke iz Sarajeva izazvala je šok i nevjericu u regiji. Prema izvještajima, tinejdžerka je preminula nakon komplikacija koje su nastale prilikom vađenja zuba u jednoj privatnoj stomatološkoj klinici.

Prema informacijama dostupnim javnosti, ubrzo nakon vađenja zuba, došlo je do širenja gnoja niz vrat, što je izazvalo tešku infekciju koja je rezultirala sepsom. Djevojka je hitno prebačena u Klinički centar u Sarajevu, ali, unatoč naporima liječnika, nije joj se moglo pomoći.

Stomatolozi objašnjavaju moguće uzroke komplikacija

Ovaj slučaj izazvao je zabrinutost i otvorio pitanje odgovornosti. Stomatolozi naglašavaju kako je pravovremena upotreba antibiotika ključna kod ozbiljnih upala zuba kako bi se izbjegle komplikacije.

"Kada pacijent ima upalu zuba, odmah prepisujemo antibiotik i planiramo vađenje zuba kako bismo mu olakšali bolove. Nakon zahvata, područje se mora temeljito očistiti kako bi sav gnoj mogao izaći, a pacijent treba nastaviti terapiju antibioticima najmanje pet dana," pojašnjava za 24 sata dr. Davor Ćurković iz stomatološke ordinacije u Zagrebu. On dodaje da komplikacije nisu česte ako se sve odradi prema procedurama, ali da je ponekad teško predvidjeti tijek infekcije.

Slično za 24 sata objašnjava i dr. Dubravka Matančević, stomatologinja i sudska vještakinja.

"Problem nastaje kada pacijent predugo zanemaruje svoje oralno zdravlje. Kod ozbiljnih upala gnoj se može širiti prema vratu ili mozgu, pa brzo izazvati komplikacije. Pacijente uvijek upozoravamo da prate svoje simptome i odmah potraže liječničku pomoć ako se otok širi prema glavi ili vratu."

Ona napominje da stanje može biti posebno rizično kod pacijenata koji imaju oslabljen imunitet ili su se nedavno oporavili od drugih bolesti, poput Covid-19.

Opasnosti neliječene infekcije i važnost antibiotika

Oboje stomatologa ističu važnost dosljednog pridržavanja terapije antibioticima nakon zahvata. Nažalost, mnogi pacijenti prestanu uzimati antibiotike na svoju ruku, čim im se simptomi smire, što može dovesti do ponovne infekcije"Imala sam pacijenta koji je zbog otoka morao u ponoć otići u bolnicu, ali sve je prošlo dobro," prisjeća se dr. Matančević. Također, spominje slučaj dječaka iz Hrvatske koji je prije desetak godina preminuo zbog apscesa na zubu koji je doveo do infekcije mozga.

Ova tragedija iz Sarajeva podsjeća na to koliko je važno voditi računa o oralnom zdravlju i slušati preporuke stručnjaka. Iako su komplikacije poput ovih rijetke, važno je biti na oprezu i ne ignorirati simptome infekcije. Stomatolozi apeliraju na pacijente da ozbiljno shvate terapiju antibioticima i ne prekidaju je prije vremena, jer se time povećava rizik od ozbiljnih posljedica.

Cijeli slučaj stavljen je pod istragu nadležnih institucija, a rezultati obdukcije pokazat će točne okolnosti koje su dovele do ovog tragičnog događaja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.