Federacija BiH

Strani radnici stižu u BiH, evo što se sve mijenja

Strani radnici stižu u BiH, evo što se sve mijenja
22.10.2024.
u 13:54
Županijske službe za zapošljavanje u roku od 30 dana moraju donijeti rješenje o izdavanju radne dozvole od trenutka podnošenja zahtjeva
Pogledaj originalni članak

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, nakon što je Udruga poslodavaca FBiH dostavila inicijativu za izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju stranaca, pažljivo je razmotrilo prijedlog i prihvatilo ga kao osnovu za izradu prednacrta zakona, potvrđeno je za Fenu iz Ministarstva. Ističu da je prednacrt zakona, prije nego što je upućen u parlamentarnu proceduru, prošao sve potrebne korake, uključujući pribavljanje mišljenja svih relevantnih institucija.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, također, navode da se najveće izmjene Zakona o zapošljavanju stranaca odnose na obvezu županijskih službi za zapošljavanje da u roku od 30 dana donesu rješenje o izdavanju radne dozvole od trenutka podnošenja zahtjeva. Također, procedura izdavanja radne dozvole, koju definira Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, mora biti završena u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Nadalje, jedna od ključnih novina jest i iznimka prilikom izdavanja radnih dozvola za strance zaposlene u skladu s odlukom o deficitarnim zanimanjima, koju Federalni zavod za zapošljavanje donosi do 30. listopada tekuće godine. Ta odluka temelji se na potrebama tržišta rada u Federaciji BiH u skladu s brojem nezaposlenih i potrebama gospodarstva, a u konzultacijama s Udrugom poslodavaca i uz suglasnost Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. Zakon također propisuje da će se stanje i potrebe tržišta rada procjenjivati na osnovi kriterija kao što su nedostatak određenih zanimanja, provedba strateških i investicijskih projekata te drugi čimbenici važni za ekonomski rast i održivi razvoj. Iz Saveza samostalnih sindikata BiH naglašavaju pak da su potpuno paušalni, neosnovani i neutemeljeni navodi iz obrazloženja nacrta tog zakona da osobe koje se nalaze na evidencijama ne traže posao nego su u evidencijama zbog zdravstvenog osiguranja i drugih eventualnih socijalnih naknada koje ostvaruju kao nezaposlene osobe.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.