Francuzi su vrhunski vinari, a tome su uz kvalitetna vina doprinijele i izjave koje su njihovi vinari davali kroz prošlost za ovaj eliksir života. Jedan je nedavno rekao: “Sve mode prolaze, samo vino ostaje”, aludirajući na ljubav prema modi koja je također izražena u toj državi. Hercegovci možda u izjavama nisu tako pedantni kao Francuzi, ali ako se na tome poradi, mogli bi kao vrhunski vinari i nadmašiti Francuze.
Hercegovina, pokrajina vina
Studeni je mjesec kušanja mladih vina. Danas na blagdan sv. Martina slavit će brojni vinari, ali će najveselije biti kod Miće Crnjca i Ivana Zadre u Domanovićima, u prostorima Vina Zadro. Mićo Crnjac, dugogodišnji uspješni poduzetnik, domaćin je kakvog ćete rijetko susreti u životu. Druželjubiv, galantan, odmjeren, uvijek se trudi ugoditi svojim gostima i zato se oni svi uvijek iznova vraćaju kod njega na druženja. - Danas ćemo od 13 do 19 sati kušati mlada vina, a razumljivo, pit će se i degustirati najbolje godine i sorte kojima vinarija raspolaže, govori nam Crnjac čije se vino lani okitilo i srebrom u Londonu, britanskoj prijestolnici. Mićo je prilagodio program Martinja, tako da se ne radi o klasičnom “krštenju” vina. - Pa sjevernjaci se odijevaju u svećenike, ali mi to ne radimo. Kod nas je kušanje vina. Mojih prijatelja svećenika bit će dosta i ove godine i njima se više sviđa što je riječ o kušanju vina, a ne “krštenju”, jer nije baš primjereno, a vino se, naravno, pije u dobroj volji i ne treba pretjerivati, govori poznati poduzetnik i filantrop. Uz vina, naravno, Vina Zadro pripremaju hercegovačke delicije, janjetinu, odojke, roštilj i hladna jela. - Važno je da ljudi okuse ta vina, usput popričaju, možda postignu i neki poslovni ili drugi dogovor. U današnje vrijeme ovakva druženja su višestruko korisna, govori Crnjac. Na upit o ovoj godini kad je grožđe u pitanju, Crnjac ističe da je bila dobra. - Parametri su odlični, ovo je bila jako dobra godina, tako da se očekuje i da su vina takva, ističe. Budući da smo posljednjih dana razgovarali s mnogima kojima se vino pokvarilo, a priznali su da su kupovali uvozno grožđe, pitali smo Crnjca za komentar. - Mnoga ta grožđa proključaju u putu. To je danas kompletan proces koji treba pratiti sofisticiranom tehnologijom.
Prema tome, nije dobro da se grožđe tijekom trganja i branja ugrije ili prokuha. To uvozno grožđe putuje pod nepovoljnim uvjetima, mahom je prekriveno ceradama i nema vrhunske kvalitete. Mi svoje grožđe u jutarnjim satima dovozimo u hladnjačama i spremimo u tankove, a onda kad je samo od sebe zbog podneblja kvalitetno, praktički imamo sve, istaknuo je Crnjac.
Andrinje
A 25. studenoga slavit će se i Andrinje. Miro Ćorić ispred Podruma Andrija ističe da je to tradicionalna, autentična proslava te vinarije. - Početak je u 16 sati, a dolaze gosti iz 15 zemalja. Naše Andrinje je najstarije. Kvalitetom smo prezadovoljni, kao i autohtonim sortama grožđa od kojeg se vino pravi. Uvozno nas ne zanima, istaknuo je Ćorić čije je crno vino osvojilo zlato na ovogodišnjoj Sabatini.