Potpisan sporazum

Stvoriti modernu, učinkovitu i digitalno integriranu javnu upravu

Stvoriti modernu, učinkovitu i digitalno integriranu javnu upravu
03.10.2024.
u 17:40
Pogledaj originalni članak

Sveučilište u Mostaru i Vlada Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) sklopili su sporazum o digitalizaciji javne uprave u cilju unaprjeđenja učinkovitosti i transparentnosti usluga za građane, piše Večernji list BiH. Sporazum, koji je potpisao rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Vlade Predrag Čović, postavlja temelj za suradnju u digitalnoj transformaciji kroz nekoliko ključnih projekata s krajnjim ciljem razvoja digitalnog društva.

Uvjeti za napredak

Ovaj sporazum je ključni korak u realizaciji šire strategije razvoja digitalnog društva, koja ima za cilj modernizirati javnu upravu te unaprijediti kvalitetu i dostupnost usluga građanima. Vlada Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) predana je osiguravanju potrebnih financijskih sredstava i tehničke podrške za realizaciju ovih ciljeva, čime će se stvoriti uvjeti za napredak na razini digitalnih kapaciteta institucija. Predsjednik Vlade Predrag Čović iskazao je ponos i istaknuo važnost zajedničkog djelovanja sa Sveučilištem u Mostaru na ovom izazovnom putu. - Ponosan sam na današnji sporazum jer zajedničkim snagama ulazimo u veliki izazov digitalne transformacije društva. Nama je proces dijelom nepoznat, no uvjeren sam da smo odabrali najbolje partnere s potrebnim znanjem i kapacitetima za ostvarenje ciljeva. Sveučilište u Mostaru, sa svojim Centrom za informacijske tehnologije, već je lider u digitalizaciji obrazovanja u Bosni i Hercegovini, što dodatno potvrđuje našu vjeru da će se ovaj projekt odraziti pozitivno na naše društvo u cijelosti - kazao je predsjednik Vlade.

Sporazum je sklopljen s jasnim ciljem da se stvori moderna, učinkovita i digitalno integrirana javna uprava u skladu s europskim standardima, kazao je pomoćnik rektora za inovacije i informacijske tehnologije i voditelj SUMIT-a Tomislav Volarić. - Imamo znanje koje je prije nekoliko godina prepoznao rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić, čija je vizija dovela do osnivanja SUMIT-a. Danas predsjednik Vlade Predrag Čović također ima jasnu viziju, a SUMIT-ove kompetencije prepoznate su kao ključne za njezino ostvarenje. Ova suradnja je od iznimne važnosti za nas i vjerujemo da ćemo kroz nju značajno unaprijediti kvalitetu života građana Zapadnohercegovačke županije. Uloga Sveučilišta u Mostaru, posebno kroz Centar za informacijske tehnologije (SUMIT), bit će ključna u razvoju inovativnih digitalnih rješenja te njihovoj primjeni u praksi. SUMIT će raditi na provedbi naprednih softverskih platformi i alata koji će ubrzati digitalizaciju administrativnih procesa, što će rezultirati bržim i jednostavnijim pristupom usluga za sve građane.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić istaknuo je neraskidivu povezanost znanstvene zajednice i društva kao cjeline, uključujući sve razine vlasti, institucije i građane. Naglasio je važnost suradnje koja se temelji na povjerenju i zajedničkom radu. - Sveučilište se ne može razvijati bez podrške društva, baš kao što ni društvo ne može napredovati bez inovacija i znanja koje Sveučilište pruža. Ovo partnerstvo, koje je izgrađeno na međusobnom povjerenju i oslanjanju, predstavlja temelj za unaprjeđenje javnih usluga. Znanje i tehnologije koje razvijamo unutar Sveučilišta bit će ključne za digitalizaciju i modernizaciju društva, dok će podrška Vlade osigurati primjenu tih rješenja u praksi - naglasio je rektor Tomić. Dodao je kako je ova suradnja primjer kako znanje i društvo moraju djelovati u sinergiji, ruku pod ruku, kako bi stvorili bolje uvjete za život svih građana Zapadnohercegovačke županije i Bosne i Hercegovine. Ministar pravosuđa i uprave ZHŽ-a Vjekoslav Lasić zahvalio je cijelom rukovodstvu Sveučilišta u Mostaru što je odlučilo biti partner koji će strukom voditi u boljitak Zapadnohercegovačke županije. - Ovaj sporazum predstavlja prvi i povijesni korak u procesu digitalizacije javne uprave koji smo mi zaista morali učiniti. Moramo digitalizirati javnu upravu kako bi mogla odgovoriti novim današnjim izazovima i kako bi u pravom smislu riječi bila na korist građanima i našem gospodarstvu. Sveučilište u Mostaru ima to potrebno znanje, kompetencije, iskustva i usmjerenje - naglasio je ministar.

Smanjenje birokracije

Novi digitalni sustavi omogućit će građanima jednostavniji pristup javnim uslugama poput virtualnog šaltera, registracije udruga, poslovnih subjekata, prijave novorođenčadi, e-dnevnika. Ovaj korak digitalne transformacije usmjeren je na povećanje kvalitete života građana Zapadnohercegovačke županije, uz istodobno smanjenje birokracije i povećanje transparentnosti. Jedan od ključnih aspekata sporazuma jest i uspostava sustava elektroničkog identiteta, koji će građanima omogućiti siguran i vjerodostojan pristup e-uslugama. Također, Sveučilište će pružati usluge kibernetičke sigurnosti i primjenjivati cloud-rješenja, čime će se dodatno osigurati pouzdanost sustava.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.