Iako su dugo mislili da bi ga trebali izbjegavati oni koji se bore s viškom kilograma, nutricionisti sada kažu da je krumpir izvrstan kao pomoć u mršavljenju, te da je; zbog hranjivih tvari koje sadrži; ključan dio cjelokupno zdrave prehrane.
- Često da bismo se osjećali sitima trebamo pojesti određenu masu hrane, čak i kad ima veću nutritivnu vrijednost pa je najbolje jesti hranu koja više teži, a koja je niskokalorična - kaže profesorica Candida Rebello, suautorica nove studije Biomedicinskog istraživačkog centra u Baton Rougeu, Louisiana.
Studija se naime bavila prehrambenim navikama ljudi u dobi od 18 do 60 godina s prekomjernom tjelesnom težinom ili inzulinskom rezistencijom, a njeni su sudionici svaki dan dobili dva različita menija bogata voćem i povrćem, u kojima je oko 40 posto prosječnog unosa mesa zamijenjeno grahom, graškom i krumpirom.
"Ključno je to što sudionicima nismo smanjili veličinu obroka, već smo smanjili njihov kalorijski sadržaj uključivanjem krumpira", nastavlja Rebello. "Obrok svakog sudionika bio je prilagođen njihovim personaliziranim kalorijskim potrebama, ali zamjenom dijela mesa krumpirom sudionici su bili sitiji, često toliko da nisu ni mogli pojesti obrok do kraja".
Krumpir je, kaže ona, zdrav jer sadrži dosta C i B6 vitamina, kalij, magnezij, folat i vlakna, a nedavno je potvrđeno da ima i dosta antioksidansa. Krumpir se kuhao s ljuskom, a zatim na 12 do 24 sata stavljao u hladnjak kako bi mu se povećao udio vlakana, a sudionicima je u raznim oblicima serviran svaki dan, za ručak i za večeru.
Znanstvenici su tako ustanovili da, ne samo da ne podiže razinu glukoze u krvi, već je i za dijabetičare jednako zdrav kao grah i grašak koji pomažu šećer u krvi održati stabilnim.
"Pokazali smo da, suprotno uvriježenom mišljenju, krumpir ne utječe negativno na razinu glukoze u krvi", rekla je Rebello, a svi su sudionici studije izgubili na težini.
Ovu je studiju njen glavni istraživač i izvršni direktor Centra za biomedicinska istraživanja Pennington dr. John Kirwan koristio i za istraživanje učinaka hrane na dijabetes i pretilost, a potvrdio je da krumpir nije, kako se do nedavno vjerovalo, namirnica koju osobe s dijabetesom trebaju izbjegavati.