Uskrs. Vrijeme kada se obitelj okuplja oko blagdanskog stola uz brojne delicije koje su postale prava tradicija jednog od najvećeg blagdana u našoj zemlji. Danas je teško zamisliti Uskrs bez tradicijskih jela poput šunke, jaja i mladog luka kojima se iskazuje radost blagdana.
Bogata tradicija tako je iznjedrila obilje recepata u svim dijelovima Hrvatske, a naše delicije poznate su i u svijetu. Uskrsna kuharica donosi najbolje tradicionalne recepte, ali i moderne inačice delicija.
Ove godine donosimo vam recepte i savjete za pripremu savršenih blagdanskih delicija poput teleće pečenke i paške janjetine bez kojih mnogi ne mogu zamisliti blagdanski stol. Tradicija koja seže u davnine, točnije od 15. stoljeća svakako je ukrašavanje pisanica, a najstarija se čuva u muzeju.
Donosimo kako uz pomoć tradicionalnih metoda i prirodnih boja ukrasiti blagdanski stol najljepšim uskrsnim motivima. Uskrsnu kuharicu potražite na dar uz Večernji list u srijedu 5. travnja.
Pripremite se za Uskrs molitvama i meditacijama svaki dan Velikog tjedna uz molitvenik te s posebnom radošću dočekajte najveći kršćanski blagdan. Molitvenik donosi molitve, misli, meditacije i krunicu Božjeg milosrđa. Molitvenik potražite u četvrtak 6.travnja na dar uz Večernji list.
Muffin jaja
Sastojci:
• 200 g kuhane šunke
• 5-6 jaja
• 5-6 ploški kruha za tost
• 1 glavica luka
• malo špeka
• po želji vlasac
Priprema:
U kalup za muffine stavite ploške šunke. Na njih posložite kolutiće luka, prekrijte ploškom kruha oblikovanom u krug. Možete si pomoći tako da kruh režete čašom. Na svaku plošku kruha razbijte jedno jaje i pecite u pećnici na 150 stupnjeva desetak minuta. Pospite vlascem i komadićima prženog špeka. Muffine od šunke i jaja poslužite uz zelenu salatu.