Svaka peta nekretnina u drugom, najvećem bh. gradu je prazna

Svaka peta nekretnina u drugom, najvećem bh. gradu je prazna
17.09.2024.
u 13:35
Pogledaj originalni članak

Svaki peti stan ili kuća na području grada Banja Luka su prazni. To su nekretnine u vlasništvu ljudi koji žive u inozemstvu i povremeno dođu ili koje nasljednici povremeno obilaze. Među njima ima i određeni broj vikendica.

Po podacima „Vodovoda“ Banja Luka, od 63.954 domaćinstava, onih koji najvećim dijelom godine imaju minimalnu potrošnju vode je 11.747 ili oko 19 posto domaćinstava. Upravo se smatra da su takvi stanovi i kuće tijekom cijele godine uglavnom prazni.

Broj praznih stanova u Banjoj Luci sigurno je veći, jer u ukupan broj potrošača vode iz kategorije domaćinstava ne ulaze oni iz starijih zgrada kojima se fakturira voda na jednom računu zbog kolektivnog vodomjera. Individualni vodomjeri za svaki stan se ugrađuju sa novijom gradnjom.

Pouzdaniji odnos bi se mogao dobiti uvidom u potrošnju električne energije, ali u „Elektrokrajini“ a.d. Banja Luka nisu odgovorili koliko ima potrošača s minimalnom potrošnjom. Jedino su rekli da na području grada Banja Luka imaju 94.885 mjernih mjesta potrošnje električne energije iz kategorije domaćinstava.  

Međutim, po podacima Popisa stanovništva iz 2013. godine, u Banjoj Luci ima oko 22.600 stanova u kojima nitko ne živi. Popisane su 87.644 kuće/stana, a 65.010 domaćinstava.

Sudeći po trendu stanogradnje, broj stanova u Banjoj Luci je povećan od tada, ali je povećan i broj praznih stanova zbog odlaska cijelih obitelji vani.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.