Nutricionistica otkriva

Svaki dan biste trebali jesti čokoladu, ima brojne dobrobiti za zdravlje

čokolada
Foto: Shutterstock
čokolada
Foto: shutterstock
čokolada
01.10.2024.
u 06:56
Tamna čokolada ima protuupalna svojstva. Može pomoći u snižavanju kolesterola
Pogledaj originalni članak

"U nekim studijama je primijećeno da čisti kakao sadrži puno veće razine fenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od crnog i zelenog čaja", kaže nutricionistica Laura Parada za Glamour pojašnjavajući kako su znanstvenici su istražili oko 380 kemijskih tvari u kakau, a među njima su fenoli - fitokemikalije sa brojnim antioksidativnim svojstvima.

Pet je ključnih dobrobiti za zdravlje koje krije tamna čokolada. 

"Tamna čokolada poboljšava kognitivne sposobnosti kroz bolju oksigenaciju mozga," kaže Parada. Ova je čokolada i snažan antioksidans. Tamna čokolada ima protuupalna svojstva. Može pomoći u snižavanju kolesterola. "Mnoge studije potvrđuju da konzumacija kakaa može koristiti kardiovaskularnom zdravlju snižavanjem krvnog tlaka, povećanjem elastičnosti krvnih žila i smanjenjem LDL kolesterola, pomažući u borbi protiv dijabetesa smanjenjem inzulinske rezistencije i drugih upalnih procesa," objašnjava Parada.

Tamna čokolada može djelovati kao stimulans. "Osim toga, kakao sadrži minerale poput magnezija, bakra i željeza, ali i kofein, iako u manjim količinama nego kava, što mu također daje stimulativna svojstva," dodaje Parada. Predlaže da obratite pažnju na čokoladu s udjelom kakaa od 75% ili više.

Imajte na umu da većina standardnih čokolada sadrži manje od 40%, pa je važno provjeriti etiketu. "Određene čokolade, čak i ako sadrže visok postotak kakaa, također mogu uključivati druge vrste sastojaka koje ne želimo, poput sladila, aroma ili visokih razina šećera." Koristite tamnu čokoladu u komadićima u domaćim palačinkama ili je jedite s orašastim plodovima kao zdrav međuobrok. Naravno, važno je konzumirati je umjereno, ne više od 30 grama čokolade (s više od 75% kakaa) dnevno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.