Prevaranti koriste nove metode

Sve češće krađe podataka s bankomata: Evo kako vam mogu ukrasti novac

Foto: VL FOTO
Podizanje gotovine na bankomatu
Foto: Shutterstock
kartica, plaćanje
bankomat
bankomat
02.10.2024.
u 07:40
Dok kartice olakšavaju svakodnevne transakcije, istovremeno donose i nove rizike. Jedan od najvećih izazova koji prati ovu tehnološku tranziciju je pojava zločina poznatog kao “preuzimanje kartice”
Pogledaj originalni članak

Posljednjih godina sve se više koristi bezgotovinsko plaćanje, a korištenje gotovine postaje stvar prošlosti u Americi. Čak 41 posto Amerikanaca više ne koristi gotovinu za svoje tjedne kupovine, pokazalo je istraživanje Pew Research Center-a iz 2022. godine. To je značajna promjena u načinu na koji potrošači obavljaju transakcije. Ova tendencija najviše je prisutna među mlađom generacijom, gdje više od polovice osoba mlađih od 50 godina izjavljuje kako ne razmišlja o nošenju gotovine, piše Best Life.

Ovaj fenomen ne odnosi se samo na SAD, već se ubrzano širi i u mnogim drugim zemljama. Uz porast popularnosti debitnih i kreditnih kartica, kupci sve češće biraju bezgotovinske opcije zbog njihove praktičnosti i brzine. Dok kartice olakšavaju svakodnevne transakcije, istovremeno donose i nove rizike. Jedan od najvećih izazova koji prati ovu tehnološku tranziciju je pojava zločina poznatog kao “preuzimanje kartice”, gdje prevaranti koriste uređaje poput skimera kako bi krali osobne podatke korisnika.

Američki policijski službenici upozoravaju na sve češće slučajeve skimera postavljenih na benzinskim postajama i bankomatima, gdje kriminalci uspijevaju instalirati sofisticirane uređaje za krađu podataka. Policija iz Aurore u izjavi za NBC upozorila je kako su ovi uređaji toliko dobro skriveni da ih je teško uočiti. “Kriminalci su sada smislili načine kako instalirati skimere kreditnih kartica unutar pumpi benzinskih postaja i bankomata, čineći ih gotovo neprimjetnim za javnost“, izjavili su službenici, prenosi Dnevno.hr.

Nekoliko znakova

Unatoč složenosti tehnologije koju koriste prevaranti, postoji nekoliko znakova na koje korisnici mogu obratiti pažnju. Policija savjetuje da provjerite izgled čitača kartica i tipkovnica – ako primijetite da su labavi, oštećeni ili imaju neobične ispupčenja, to može biti znak prisutnosti skimera. U takvim slučajevima, najbolje je izbjegavati umetanje kartice.

Kako bi se smanjio rizik od krađe podataka, policija preporučuje korištenje alternativnih metoda zaštite. Među predloženim mjerama su plaćanje gotovinom za manje kupovine, upotreba kreditnih kartica umjesto debitnih, kao i korištenje beskontaktnih sustava poput Apple Paya ili Google Paya. Također, savjetuju građanima da zaštite svoje PIN brojeve prilikom unosa, koristeći ruku kao štit protiv mogućih skrivenih kamera.

Neki lopovi idu korak dalje postavljajući kamere za snimanje PIN-ova. Zbog toga je važno prikriti brojeve rukom prilikom svakog unosa PIN-a, kao i biti dodatno oprezan na mjestima gdje su takvi zločini najčešći, poput benzinskih postaja i bankomata.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.