Objava premijera Nermina Nikšića

Sve spremno za obnovu stambenih objekata, ide i moratorij na kredite

Sve spremno za obnovu stambenih objekata, ide i moratorij na kredite
08.10.2024.
u 16:56
Pogledaj originalni članak

Federalni premijer Nermin Nikšić u objavi na društvenim mrežama osvrnuo se na katastrofu na poplavama pogođenim područjima, kazavši kako se ljudski životi ne mogu vratiti, niti bilo kako nadoknaditi.

-Još uvijek se ulažu nadljudski napori da se lociraju i pronađu sve žrtve tragedije koja nas je zadesila, te da se uspostavi nesmetana komunikacija, kako putna tako i željeznička. Već radimo na određenim mjerama koje se tiču prevazilaženja trenutnog stanja i što bržeg oporavka. Vlada FBiH je pripremila sve za obnovu stambenih objekata koju su porušeni, čim se za to steknu uslovi na terenu, poručio je Nikšić. Federalni premijer je potvrdio i kako je s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH iskomunicirao mjere koje će biti donijete, a podrazumijevaju potpuni moratorij na kredite (glavnicu i kamate) u roku od 6 mjeseci za sve fizičke i pravne osobe koje su izravno pogođene ovim nemilim događanjima, te druge pogodnosti za subjekte, koji također trpe velike štete zbog svih ovih događanja. Svi detalji će biti objavljeni u odluci, koja je već spremna i koja će biti donijeta u vrlo kratkom vremenskom roku.

U kontaktu su, dodao je, s međunarodnim financijskim institucijama, u prvom redu, Svjetskom bankom i već rade na potencijalnom restrukturiranju trenutnih projekata, te prenamijeni i korištenju dijela financijskih sredstava za obnovu infrastrukture ali i oporavak pogođenih i ugroženih područja. Tražimo način za novi hitni projekt oporavka sa Svjetskom bankom koji bi se rješavao po ubrzanoj proceduri odobravanja. Sva ministarstva ubrzano rade na alociranju i prenamijeni određenih sredstava, koja bi se hitno mogla koristiti za prevazilaženje ove trenutne situacije. Također, Federalni zavod za agropedologiju donio je odluku da će svim poljoprivrednim proizvođačima koji se nalaze u dijelovima općina i gradova koji su pogođeni poplavama i klizištima, olakšati sve procedure u vezi poslova koje obavlja Zavod, te osloboditi poljoprivredne proizvođače od obaveze plaćanja naknade za poslove koje se odnose na kontrolu plodnosti zemljišta.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.